Dzisiaj zapraszam Was na słodki wpis. Tarta nie wymaga zbytniej pracy a smakuje naprawdę dobrze. Użyłam kwiatów hibiskusa które możecie kupić w sklepie Skworcu.com.pl
10 dag zimnego masła
1 jajko
5 dag cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka mleka
ziarenka z 1 laski wanilii Skworcu.com.pl
1 budyń waniliowy
2- 3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 cytrynowe galaretki
Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem , lub kulkami ceramicznymi. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 C i piec około 15 min. Wszystkie składniki kremu dokładnie ze sobą zmiksować aby nie było żadnych grudek. Wyjąć ciasto zdjąć obciążniki wylać na nie delikatnie krem. Zapiekać około 30 min. Kwiaty hibiskusa zalać niewielką ilością wrzątku i zostawić aby "rozkwitły". Budyń powinien być ścięty a nie płynny. Kiedy budyń się zetnie wyciągamy tarte z piekarnika. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wody. Studzimy. Na przestygnięte ciasto układamy kwiaty hibiskusa a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!
Składniki na spód;
20 dag mąki pszennej10 dag zimnego masła
1 jajko
5 dag cukru
krem;
2 jajka1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka mleka
ziarenka z 1 laski wanilii Skworcu.com.pl
1 budyń waniliowy
2- 3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo;
kilka kandyzowanych kwiatów hibiskusa Skworcu.com.pl2 cytrynowe galaretki
Przygotowanie;
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić około pół godz. następnie wylepić nim formę do tarty (średnica około 28cm)Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem , lub kulkami ceramicznymi. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 C i piec około 15 min. Wszystkie składniki kremu dokładnie ze sobą zmiksować aby nie było żadnych grudek. Wyjąć ciasto zdjąć obciążniki wylać na nie delikatnie krem. Zapiekać około 30 min. Kwiaty hibiskusa zalać niewielką ilością wrzątku i zostawić aby "rozkwitły". Budyń powinien być ścięty a nie płynny. Kiedy budyń się zetnie wyciągamy tarte z piekarnika. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wody. Studzimy. Na przestygnięte ciasto układamy kwiaty hibiskusa a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!
Ale super wygląda ta tarta, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
Usuń