kwietnia 03, 2020

Wiosna wege - recenzja książki a także przepis na pierogi gryczane z farszem z soczewicy.

"Wiosna wege" to ponad 400 zdrowych ,smacznych i sprawdzonych przepisów na bazie roślin i nabiału. Znajdziemy tutaj przepisy dla wegetarian jak i dla wegan. 
Książka zawiera wiosenne przepisy a także odpowiedniki wielkanocnych dań. 




Książka podzielona jest na 7 rozdziałów, są to;
1.Wielkanoc
2.Sniadania
3.Lunchbox
4. Dania głowne
5. Podwieczorek
6. Ciasta i desery
7. Przetwory

Dania są lekkie i zdrowe. Jeśli ktoś planuje wraz z wiosną przejść na dietę lub zmienić coś w swoim jadłospisie, ta książka jest do tego idealna. Dania są proste i z ogólnie dostępnych składników, a to chyba najważniejsze. 






Tym razem postanowiłam przetestować gryczane pierogi z farszem z soczewicy i serem feta. W przepisie był ser tofu, jednak ja jak zawsze wprowadziłam małe modyfikacje.

A zatem zapraszam na pierogi! 



Składniki na ciasto;
50 dag mąki gryczanej 
10 dag mąki ziemniaczanej
pół szklanki oliwy
ok 2 szkl wody ( tyle ile wchłonie mąka)
pół szklanki jogurtu naturalnego ( w oryginale sojowy)
szczypta soli morskiej Skworcu

Farsz;
30 dag soczewicy ( u mnie czerwonaSkworcu
3 cebule
10 dag sera feta
sól, pieprz do smaku Skworcu
2 ząbki czosnku

Dodatkowo;
Cebula na okrasę
mąka gryczana do podsypywania ciasta
olej do smażenia cebuli

Przygotowanie;
Soczewicę ugotować, cebulę usmażyć na złoto. Wymieszać, doprawić do smaku. Dodać starty czosnek. Farsz zblendować ale delikatnie aby zachować lekkie grudki soczewicy. Można też przepuścić przez maszynkę. 
Zagotować szklankę wody z oliwa. Do miski wsypać mąkę gryczaną i zalać gorącą woda, mieszać energicznie. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jogurt. Dokładnie wymieszać. Jeśli jest potrzeba dolać jeszcze wody. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypywać ciągle mąką ponieważ dosyć się klei. Chwilę wyrobić a następnie rozwałkować, ciągle podsypując mąką gryczana. Kubkiem wycinać krążki, nakładać łyżeczkę nadzienia i zaklejać delikatnie, uważać aby nie rozerwać ciasta, jest dosyć delikatne i kruche. Układać na ściereczce posypanej mąką. Wrzucać na wrzątek i gotować do czasu wypłynięcia. Delikatnie wyjmować. Następnie polać oliwą lub okrasą, dość obficie aby pierogi się nie skleiły.

Podawać z okrasą cebulową, można posypać czerwonym pieprzem lub ulubionymi ziołami. 


Smacznego!

Tytuł; Wiosna Wege, ponad 400 sprawdzonych przepisów.
Autor; Renata Duczyńska - Surmacz
Wydawnictwo; Buchmann
Rok wydania; 2020
Oprawa; Twarda


1 komentarz:

  1. Fantastyczna książka, a ja dopiero co robiłam pierogi klasyczne. Wrócę po przepis za jakiś czas. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger