Składniki;
ok 15 muszli makaronowych
40 dag leśnych grzybów (mogą być oczywiście mrożone)
1 cebula
1 mały por
pół szklanki groszku konserwowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka masła
1 puszka pomidorów bez skóry
1 garść rukoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka wody
sól, pieprz , słodka papryka do smaku
1 kulka sera mozzarella
Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Grzyby oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni , na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por. Dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy do miękkości, aż wyparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy groszek i pietruszkę, mieszamy.
Do blendera wkładamy wszystkie składniki sosu, blendujemy na gładki krem.
Makaronowe muszle nadziewamy grzybowym farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 min w temp. 180C. Pod koniec pieczenia na wierzchu układamy plasterki sera. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia i lekkiego zarumienienia.
Smacznego!
Wygląda smakowicie ; ) A jakie grzyby będą najlepsze?
OdpowiedzUsuńJa miałam prawdziwki, ale o tej porze roku nie ma zbyt dużego wyboru. Pieczarki też się sprawdzą...pozdrawiam.
Usuńto wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuń