maja 05, 2021

Proziaki. Sodowe placuszki, idealne na kolacje.

 Podkarpackie proziaki! To pyszne bułeczki a może placki... zwał jak zwał. Są pyszne, szybkie w przygotowaniu i idealna alternatywa dla pieczywa które akurat się skończyło a domownicy czekają na kolację.


Składniki;

30 dag mąki pszennej
pół łyżeczki sody
150 ml. jogurtu naturalnego 
pół łyżeczki soli
1 jajko

Przygotowanie;
Do miski należy dodać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż ciasto na pierogi.  Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubość około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. (Stolnice podsypując delikatnie maką) Patelnie rozgrzewamy i na suchej smażymy placki z każdej strony aż do zrumienienia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Smacznego! 

1 komentarz:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger