lipca 17, 2020

Schab w sosie pieczarkowym podany z kaszą gryczaną białą.

Dziś mam dla Was szybkie i smaczne danie obiadowe. Takie domowe jedzenie lubimy najbardziej. A Wy jaką kuchnię gotujecie na co dzień? 


Składniki;
50 dag schabu
2 marchewki
20 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
ok.2 łyżki oleju

kasza gryczana biała Kupiec, do podania

Przygotowanie;
Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy w 2 cm. plastry. Lekko ręką rozbijamy. Nacieramy solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Następnie obtaczamy w mące i układamy na patelni rozgrzanej z 2 łyżkami oleju. Smażymy z obu stron na rumiano. Następnie podlewamy szklanką ciepłej wody. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, cebulę posiekaną w piórka i dusimy około 40 minut. Co jakiś czas uzupełniamy płyn. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy pieczarki posiekane w plastry. Dolewamy wody, tyle aby utworzył się sos. Danie dusimy do miękkości mięsa. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest potrzeba, sos możemy zagęścić łyżką maki. 
Podajemy z kaszą gryczaną białą. 




Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Tego typu potrawy kojarzą mi się z moim dzieciństwem i szczerze mówiąc to, aż mi ślinka pociekła z samego patrzenia na zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger