marca 13, 2021

Domowe grissini. Włoskie paluszki.

 Grissini to iście włoska przekąska, dostępna prawie w każdym sklepie. Ale nie wszyscy wiedzą, że bardzo łatwo można je wykonać w domu. 

Paluszki są pyszne, chrupiące i robi się je bardzo szybko...

Zapraszam.


Składniki;
10 świeżych drożdży
300 ml letniej wody
640 g mąki pszennej
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka soli
 
Przygotowanie;
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą mase. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać około 7 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć znów do miski, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2- 3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Ciasto znów przekładamy na oprószoną mąką stolnice, lekko zagniatamy i dzielimy na około 20 porcji. Każda po około 40g.  Z każdej porcji formować wałeczek o długości około 30 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia, i piec przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 200C. Po upieczeniu odłożyć na kratkę  aby ostygły i odparowały. 





Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger