lipca 28, 2020

Dalajlama o mistycyzmie. Recenzja książki.

Dalajlama o mistycyzmie. Recenzja książki.
Dalajlama o mistycyzmie - to kolejna książka której nie przeczytamy ot tak sobie. To książka nad którą trzeba przystanąć, zastanowić się, przemyśleć... To piękna recepta na radość i szczęście...

Człowiek może być radosny i wdzięczny nawet w obliczu ogromnych przeciwności losu. Jego Swiątobliwość Dalajlama tłumaczy, jak uwalniać się od przygnebiających myśli oraz nawiązywać kontakt z innymi ludźmi w życzliwy i pełen miłości sposób, który przynosi ulgę. 

Ta książka to zbiór nauk i wypowiedzi Dalajlamy o mistycyzmie. Rozumianym jako zespolenie z boskością, jest wskazówką mogącą wzbogacić życie wewnętrzne. 

Dalajlama nie tylko szczegółowo  objaśnia " trzy główne aspekty ścieżki" ale również uzupełnia swoje komentarze osobistymi refleksjami i opisami doświadczeń wyniesionych z własnych duchowych poszukiwań. 


To książka która uaktywnia dar uważności, otwiera oczy, poszerza świadomość...
Kto lubi tego typu książki z kategorii religii czy mistycyzmu???

Tytuł; Dalajlama o mistycyzmie
Oprawa; Twarda
Ilość stron; 150 stron
Rok wydania; 2020 rok
Wydawnictwo; Wydawnictwo Kobiece.

lipca 20, 2020

Medycyna Energetyczna. - Recenzja książki.

Medycyna Energetyczna. - Recenzja książki.
Zapewne nie raz wielu zastanawiało się jak działa medycyna energetyczna. Czy ona naprawdę leczy? Czy nakłuwanie ciała igłami potrafi przynieść ulgę w bólu? a w połączeniu z odpowiednimi ziołami pomoże nam się uporać z dolegliwościami na stałe? 
Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie w książce Jill Blakeway - Medycyna Energetyczna.  To poradnik z dziedziny akupunktury, medycyny chińskiej i innych metod uzdrawiania. 


Książka podzielona jest na kilka części. W pierwszej części autorka nawiązuje do historii akupunktury, w kolejnych opowiada od czego zaczynała swoją przygodę, kiedy wkłuła pierwsza igłę i komu. Autorka to zielarka kliniczna która ma wieloletnie doświadczenie w swojej pracy. Teraz zdradza każdemu z nas jak w łatwy ale nie konieczne zrozumiały dla każdego sposób, można zadbać o swoje zdrowie i poprawić swoje samopoczucie. 
Przyjęło się, że  akupunktura leczy ból. To nie prawda. Akupunktura walczy także z wszelakimi alergiami i innymi schorzeniami współczesnego świata. 
To książka która powinna stać na półce w każdym domu w którym są problemy zdrowotne, a dodatkowo też w domu w którym jest trochę wiary w to, że ta medycyna pomaga. Bo nie każdy wierzy w jej powodzenie. Ale oczywiście każdy ma do tego prawo. 
Ta książka jak i wiele innych poradników tego typu w świetnej cenie dostępne są w internetowej księgarni Taniaksiążka.pl w dziale poradniki.



Tytuł; Medycyna Energetyczna
Autor; Jill Blakeway
Wydawnictwo; Wydawnictwo Kobiece.
Oprawa; Miękka
Ilość stron; 244 stron

Polecam. 

lipca 17, 2020

Schab w sosie pieczarkowym podany z kaszą gryczaną białą.

Schab w sosie pieczarkowym podany z kaszą gryczaną białą.
Dziś mam dla Was szybkie i smaczne danie obiadowe. Takie domowe jedzenie lubimy najbardziej. A Wy jaką kuchnię gotujecie na co dzień? 


Składniki;
50 dag schabu
2 marchewki
20 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
ok.2 łyżki oleju

kasza gryczana biała Kupiec, do podania

Przygotowanie;
Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy w 2 cm. plastry. Lekko ręką rozbijamy. Nacieramy solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Następnie obtaczamy w mące i układamy na patelni rozgrzanej z 2 łyżkami oleju. Smażymy z obu stron na rumiano. Następnie podlewamy szklanką ciepłej wody. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, cebulę posiekaną w piórka i dusimy około 40 minut. Co jakiś czas uzupełniamy płyn. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy pieczarki posiekane w plastry. Dolewamy wody, tyle aby utworzył się sos. Danie dusimy do miękkości mięsa. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest potrzeba, sos możemy zagęścić łyżką maki. 
Podajemy z kaszą gryczaną białą. 




Smacznego! 

lipca 13, 2020

Tylko bez całowania... Grzegorz Kasdepke - recenzja książki dla dzieci.

Tylko bez całowania... Grzegorz Kasdepke - recenzja książki dla dzieci.
Dziś mam coś dla rodziców i dla dzieci. Swietna książka Grzegorza Kasdepke - Tylko bez całowania, czyli jak sobie radzić z niektórymi emocjami. 
Fragment książki znajdziemy w podręczniku edukacji wczesnoszkolnej dla klasy 3. Więc nie muszę chyba pisać, że książka musi być dobra jeśli uczą się o niej dzieci w szkole. 
To nowe wydanie bestsellerowej serii o emocjach.


W przedszkolu pojawia się Pani Miłka. Ma rozmawiać z dziećmi o uczuciach co nie będzie proste. Całusy Rozalki, zazdrość o grzywkę, gniew Bodzia czy wstrętny rozgotowany por to tylko niektóre z problemów, z jakimi przyjdzie jej się zmierzyć...



Ta książka to zbiór zabawnych opowiadań poświęconych uczuciom, między innymi tęsknocie, wstydowi, poczuciu krzywdy czy zazdrości. To co najbardziej mi się spodobało to to, że na końcu każdej historii znajduje się opis konkretnej emocji oraz praktyczne rady dla dzieci i dorosłych jak sobie z nią poradzić. 
Swietna książka dla dzieci które są w wieku kiedy to obrażanie czy zazdrość towarzyszą im bardzo często. Wiadomo, że każde dziecko ma taki etap... Czy się mylę? 



Tytuł; Tylko bez całowania, czyli jak sobie radzić z niektórymi emocjami.
Autor; Grzegorz Kasdepke
Ilustracje; Paulina Daniluk
Oprawa; Twarda
Ilość stron; 64 stron
Wydawnictwo; Nasza Księgarnia

Polecam! 

lipca 03, 2020

Tischner Biografia. Recenzja książki Wojciecha Bonowicza.

Tischner Biografia. Recenzja książki Wojciecha Bonowicza.
Tischner.... Czy jest ktoś kto choć raz nie słyszał o tym człowieku? Zapewne nie...To biografia człowieka którego dziś bardzo brakuje. 
" Ktoś mi kiedyś powiedział, że jak Tischner wchodził do pokoju to jakby się drzwi otwierały w człowieku..." to tylko jedno zdanie z tej obszernej księgi która w całości została poświęcona księdzu Tischnerowi. 
Spisaniu tej biografii podjął się Wojciech Bonowicz to poeta, publicysta i felietonista.


Ta księga z działu literatura faktu to nie tylko rzetelna relacja o życiu i kształtowaniu się wybitnego filozofa, ale przede wszystkim pasjonujący reportaż biograficzny, pełen zabawnych anegdot i mało znanych faktów. Dzięki nim możemy lepiej poznać człowieka, który jak sam twierdził starał się dawać innym przede wszystkim nadzieje. Właśnie jako "nauczyciel nadziei " Tischner jest odpowiednim bohaterem na nasze czasy. 

Książka została napisana 20 lat po śmierci Księdza Tischnera, chociaż można też powiedzieć, że została zmieniona i poszerzona wersja ksiażki Tischner opublikowanej w 2001 roku. Autor dodał wiele wątków i wiele faktów które zebrał przez ostatnie 20 lat. 

W książce znajdziemy wiele unikalnych zdjęć, te tutaj to tylko kilka z nich.






Ksiądz Józef Tischner urodził się 12 marca 1931 roku w Starym Sączu, zmarł natomiast 28 czerwca 2000 roku w Krakowie. Był filozofem... i zapewne na tym wiedza każdego statystycznego Polaka na temat księdza się kończy. W tej obszernej książce która ma prawie 700 stron mieści się wiele faktów czy zdarzeń z życia osoby którą dziś wielu podziwia i próbuje naśladować...
Jeśli chcesz bliżej poznać Tischnera sięgnij po tą książkę. Nie przeczytamy jej w kilka dni do poduszki, ona wymaga spokoju, skupienia i czasu na przemyślenia...



Tytuł; Tischner. Biografia
Autor; Wojciech Bonowicz
Wydawnictwo; Znak
Oprawa; Twarda
Ilość stron; 680 stron
Rok wydania; 2020 

Książkę kupisz w księgarni Taniaksiazka.pl

lipca 03, 2020

Pieczeń mięsna z kurkumą i pestkami dyni.

Pieczeń mięsna z kurkumą i pestkami dyni.
Czasami mamy ochotę na domową pieczeń, ta sklepowa najnormalniej w świecie nam się przejada. Dziś mam propozycję na pieczeń z kurkumą i pestkami dyni. Smakuje świetnie na ciepło z sosem lub na zimno położona na kromkę chleba. 
Zapraszam!


Składniki;

1 kg mięsa mielonego z łopatki

3 cebule

2 łyżeczki soli Skworcu
1 łyżeczka cukru trzcinowego Skworcu
 2 łyżeczki kurkumy Skworcu
 pół łyżeczki pieprzu Skworcu

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego imbiru Skworcu

2 łyżeczki posiekanego koperku

4 łyżki kaszy  manny

olej do wysmarowania foremki

bułka tarta do obsypania foremki


3/4 szklanki pestek dyni Skworcu


Przygotowanie;

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek ścieramy na tarce. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, czosnek, wbijamy jajka, kaszę  i koperek. Dodajemy wszystkie przyprawy, dolewamy około 1/3 szklanki wody i wyrabiamy. Małą keksówkę wykładamy papierem, smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy mięso. Mokrą dłonią wygładzamy a po wierzchu posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do pieca nagrzanego do 190C. Pieczemy około godziny.

Podajemy z sosem grzybowym lub jako wędlina na kanapkę. 


Smacznego! 
Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger