Jakiś czas temu natrafiłam na ten przepis na jednej z zagranicznych stron. Ciasteczka były takie śliczne, że postanowiłam je przygotować, tym bardziej, że powstały z mąki ryżowej. Dodatek kardamonu a także pistacji sprawia ,że chce się sięgać po kolejne...
Składniki na syrop;
3/4 szkl. cukru kryształu
1/2 szkl. wody
Wodę wraz z cukrem gotujemy do czasu aż syrop stanie się lekko gęsty i zmniejszy swoją objętość (około 10 minut)
Składniki na ciasto;
2 szklanki mąki ryżowej Skworcu
pół łyżeczki mielonego kardamonu Skworcu
1 łyżka cukru
10 dag masła
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
około pół szklanki pistacji Skworcu
Przygotowanie;
Do miski wkładamy miękkie masło, wlewamy olej i łyżkę cukru. Miksujemy do momentu uzyskania białej i kremowej masy. Następnie dodać mleko i wymieszać. Przesiewamy mąkę wraz z kardamonem i mieszamy do połączenia składników. Na samym końcu małym strumieniem wlewamy syrop cukrowy i miksujemy aż cały płyn się wchłonie. Ciasto będzie dosyć rzadkie więc nie należy się tym przejmować. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 6 godz. Ja chłodziłam całą noc i ciasto było idealne. Po tym czasie łyżką nabieramy porcje ciasta i toczymy okrągłe kulki. Lekko je spłaszczamy i układamy w foremce wyłożonej papierem. Na wierzchu ciastek możemy zrobić wzorek łyżką lub nożem, nacinając na krzyż. Pistacje siekamy i drobnymi posypujemy po wierzchu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175-180C i pieczemy około 15min. Pod koniec kontrolujemy aby ciastka się nie przypiekły.
Po upieczeniu będą one miękkie (jak pierniczki) odstawiamy na 5 min aby ostygły. Po tym czasie twardnieją i są gotowe do zjedzenia. Mąka ryżowa pochłania wilgoć więc ciastka najlepiej jest przechowywać w szczelnym pudełku.
Przed pieczeniem.
Smacznego!
Składniki na syrop;
3/4 szkl. cukru kryształu
1/2 szkl. wody
Wodę wraz z cukrem gotujemy do czasu aż syrop stanie się lekko gęsty i zmniejszy swoją objętość (około 10 minut)
Składniki na ciasto;
2 szklanki mąki ryżowej Skworcu
pół łyżeczki mielonego kardamonu Skworcu
1 łyżka cukru
10 dag masła
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
około pół szklanki pistacji Skworcu
Przygotowanie;
Do miski wkładamy miękkie masło, wlewamy olej i łyżkę cukru. Miksujemy do momentu uzyskania białej i kremowej masy. Następnie dodać mleko i wymieszać. Przesiewamy mąkę wraz z kardamonem i mieszamy do połączenia składników. Na samym końcu małym strumieniem wlewamy syrop cukrowy i miksujemy aż cały płyn się wchłonie. Ciasto będzie dosyć rzadkie więc nie należy się tym przejmować. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 6 godz. Ja chłodziłam całą noc i ciasto było idealne. Po tym czasie łyżką nabieramy porcje ciasta i toczymy okrągłe kulki. Lekko je spłaszczamy i układamy w foremce wyłożonej papierem. Na wierzchu ciastek możemy zrobić wzorek łyżką lub nożem, nacinając na krzyż. Pistacje siekamy i drobnymi posypujemy po wierzchu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175-180C i pieczemy około 15min. Pod koniec kontrolujemy aby ciastka się nie przypiekły.
Po upieczeniu będą one miękkie (jak pierniczki) odstawiamy na 5 min aby ostygły. Po tym czasie twardnieją i są gotowe do zjedzenia. Mąka ryżowa pochłania wilgoć więc ciastka najlepiej jest przechowywać w szczelnym pudełku.
Przed pieczeniem.
Smacznego!