Jutro niedziela i kolejny problem... a mianowicie co smacznego przygotować jutro na obiad?! już pędzę z pomocą. Zapraszam na pierś z kaczki ze świeżą kapustą i młodymi ziemniakami.
Zapraszam!
Składniki;
3 piersi z kaczki
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki suszonej bazylii Skworcu
Kapusta;
1 mała główka średniej kapusty
2 parówki
1 cebula
sól, pieprz do smaku Skworcu
2 łyżki świeżego koperku
1 płaska łyżka miodu słonecznikowego Skworcu
3 łyżki oliwy
60 dag młodych ziemniaków
pęczek koperku
Przygotowanie;
Mięso myjemy, osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę. Nacieramy mięso solą, pieprzem. Czosnek ścieramy na tarce, nacieramy mięso. Odsypujemy bazylią. Pierś kładziemy na zimną patelnię skórą do dołu. Smażymy kilka minut do momentu wytopienia tłuszczu. Przekładamy na drugą stronę, smażymy kilka minut. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego mięso. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy około 15 min.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości.
Kapustę kroimy drobno. Wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoto. Dodajemy do kapusty. Parówki kroimy w plastry, smażymy i też dorzucamy do kapusty. Dodajemy miód. Mieszamy. Na samym końcu dorzucamy posiekany koperek, mieszamy.
Smacznego!
Zapraszam!
Składniki;
3 piersi z kaczki
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki suszonej bazylii Skworcu
Kapusta;
1 mała główka średniej kapusty
2 parówki
1 cebula
sól, pieprz do smaku Skworcu
2 łyżki świeżego koperku
1 płaska łyżka miodu słonecznikowego Skworcu
3 łyżki oliwy
60 dag młodych ziemniaków
pęczek koperku
Przygotowanie;
Mięso myjemy, osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę. Nacieramy mięso solą, pieprzem. Czosnek ścieramy na tarce, nacieramy mięso. Odsypujemy bazylią. Pierś kładziemy na zimną patelnię skórą do dołu. Smażymy kilka minut do momentu wytopienia tłuszczu. Przekładamy na drugą stronę, smażymy kilka minut. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego mięso. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy około 15 min.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości.
Kapustę kroimy drobno. Wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoto. Dodajemy do kapusty. Parówki kroimy w plastry, smażymy i też dorzucamy do kapusty. Dodajemy miód. Mieszamy. Na samym końcu dorzucamy posiekany koperek, mieszamy.
Pierś kroimy w plastry, podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem i świeżą kapustę.