Dziś mam dla was amerykańskie pankejki, przepisów na necie mnóstwo...
Według tego robiłam już kilka razy, zawsze wychodziło bardzo smacznie. To co, zaczynamy!
Składniki;
1 i 1/4szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 i 1/4 szkl. jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
1 łyżeczka sody Skworcu
1 łyżeczka skórki cytrynowej Skworcu
1/4 szklanki stopionego masła
szczypta soli
Do podania;
truskawki lub inne owoce
golden syrop Skworcu lub krem daktylowy Skworcu
Przygotowanie;
Do miski wlać jogurt naturalny, jajko, rozpuszczone ale chłodne masło, cukier i dokładnie wymieszać, następnie wsypywać partiami suche składniki. Można miksować mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstą ale lejącą. Na końcu wsypać suszoną skórkę z cytryny. Zamieszać.
Na nagrzaną suchą patelnię wlewamy partiami ciasto, tworząc małe okrągłe placuszki. Aby miały ładny okrągły kształt, ciasto lejemy ciągle w jeden punkt, a samo będzie równomiernie rozchodzić się na boki. Smażymy aż uzyskają złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi owocami, słodkimi syropami czy konfiturami.
W tej kwestii panuje pełna dowolność.
Smacznego!
Według tego robiłam już kilka razy, zawsze wychodziło bardzo smacznie. To co, zaczynamy!
Składniki;
1 i 1/4szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 i 1/4 szkl. jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
1 łyżeczka sody Skworcu
1 łyżeczka skórki cytrynowej Skworcu
1/4 szklanki stopionego masła
szczypta soli
Do podania;
truskawki lub inne owoce
golden syrop Skworcu lub krem daktylowy Skworcu
Przygotowanie;
Do miski wlać jogurt naturalny, jajko, rozpuszczone ale chłodne masło, cukier i dokładnie wymieszać, następnie wsypywać partiami suche składniki. Można miksować mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstą ale lejącą. Na końcu wsypać suszoną skórkę z cytryny. Zamieszać.
Na nagrzaną suchą patelnię wlewamy partiami ciasto, tworząc małe okrągłe placuszki. Aby miały ładny okrągły kształt, ciasto lejemy ciągle w jeden punkt, a samo będzie równomiernie rozchodzić się na boki. Smażymy aż uzyskają złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi owocami, słodkimi syropami czy konfiturami.
W tej kwestii panuje pełna dowolność.
Smacznego!