A teraz zasadnicze pytanie - czy można sobie wyobrazić zimę bez Bożego Narodzenia, pełnego zapachów, smaków i niezapomnianych tradycji? Nie! Ale czy wszystkie tradycje świąteczne znamy i czy wszystkie są takie same na całym świecie?
listopada 30, 2020
Idą Święta. O Bożym Narodzeniu, Mikołaju i tradycjach świątecznych na świecie. Nowe uzupełnione wydanie. Recenzja książki.
A teraz zasadnicze pytanie - czy można sobie wyobrazić zimę bez Bożego Narodzenia, pełnego zapachów, smaków i niezapomnianych tradycji? Nie! Ale czy wszystkie tradycje świąteczne znamy i czy wszystkie są takie same na całym świecie?
listopada 29, 2020
Spaghetti bolognese z dodatkiem różowego wina.
Kochani! dziś romantyczny obiad z winem i to nie byle jakim bo od Winiarni Zamojskiej.Prosto z Roztocza. Na obiad dziś co? a no dziś spaghetti bolognese! Sos pomidorowy na bazie różowego wina a mianowicie wina gruszkowego z dodatkiem czarnej porzeczki to strzał w dziesiątkę. Wino porzeczkowe daje intensywny kolor i kwasowość, a gruszka domyka smak swoją łagodnością, świeżością i delikatną słodyczą. Wyczuwalne, oryginalne świeże aromaty czarnej porzeczki i zachwycający słodki aromat gruszek. Klasyczny, dobrze zbilansowany róż, z kwiatowym i orzeźwiającym finałem. Jest to subtelne, bardzo eleganckie wino na najlepsze momenty. To półsłodkie wino idealnie pasuje do ryb, przystawek, delikatnych pasztetów drobiowych, deserów i jak najbardziej do makaronów. Dlatego dziś moja propozycja podania wygląda właśnie tak.
Ale w ofercie win zamojskich znajdziecie wiele innych, które podacie z każdym innym daniem, począwszy od dziczyzny a kończąc na rybach i słodkich tortach.
Składniki;
50 dag makaronu spaghetti
1 cebula drobno posiekana
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 obrana marchew i starta na tarce
3/4 szkl. wina różowego od winiarni zamojskiej
50 dag mielonej łopatki wieprzowej
400 ml posiekanych pomidorów z puszki
2 łyżeczki suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy
ser parmezan do dekoracji
bazylia do dekoracji
Wino oczyszcza krew, dobra krew sprowadza dobry humor, dobry humor wywołuje poczciwe myśli, poczciwe myśli wywołują zacne uczynki, a zacne uczynki prowadzą człowieka do nieba.
Ergo; Dobre wino prowadzi człowieka do nieba.
- George Bidwell
Smacznego!
#WPoszukiwaniuPrawdziwegoSmaku
#WParzeZWinem
#projekttrnd
listopada 28, 2020
Szybkie babeczki z kawałkami czekolady.
Muffiny to najszybsze babeczki świata. Jeśli nachodzi nas ochota na coś słodkiego wtedy przygotowuje właśnie muffiny. Różne, przeróżne, wszystkie wychodzą smaczne. Te zrobiła własnoręcznie moja 10 letnia córka, więc są dziecinnie łatwe.
Zapraszam.
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru trzcinowego
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 jajka
150ml gazowanej wody mineralnej
100 ml oleju lub rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag posiekanej czekolady
Przygotowanie;
W jednej misce wymieszać sypkie składniki tj. mąkę i proszek. W drugiej misce łączymy ze sobą wodę, olej, jajka, wanilię a także cukier. Dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki, mieszamy tylko do połączenia składników. Na samym końcu wsypujemy posiekaną czekoladę. Foremkę na muffiny wykładamy papilotami i nakładamy do 3/4 wysokości ciasta do każdej papilotki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180C i pieczemy babeczki około 30 min. do suchego patyczka.
listopada 26, 2020
Nie byłaś grzeczna w tym roku. Anna Langner. Recenzja książki.
Świąteczny klimat już czuć w powietrzu, podobnie jest w książce o której Wam opowiem kilka słów. Mowa tutaj o powieści Anny Langner - Nie byłaś grzeczna w tym roku. Główną bohaterką jest Dorota, to baristka w osiedlowej kawiarni. W ciągu dnia pracuje w niej, ale wieczorem zrzuca uniform i wymienia go na ekskluzywną i seksowną bieliznę. Aby powiązać koniec z końcem po nocach pracuje jako camgirl. Staje się wtedy Mademoiselle D. bohaterką serwisu z sekskamerkami. Praca nie jest łatwa, ale dzięki niej może żyć na lepszym poziomie niż jej siostra która samotnie wychowuje syna a także ma problemy z alkoholem i pieniędzmi...
Pewnego dnia do kawiarni przychodzi tajemniczy mężczyzna, który okazał się być niezłym dupkiem. Dorota nie miała pojęcia, że los postawi go jeszcze wiele razy na jej drodze... A dodatkowo mężczyzna okaże się jej niedalekim sąsiadem.
listopada 26, 2020
Ciasto czekoladowo bananowe z orzechami i jagodami goji.
A dziś mam dla Was pyszne i jakże szybkie ciasto. Jeśli nie wiecie co zrobić z zalegającymi bananami, to ciasto jest idealne do tego aby je zużyć. To taki chlebek bananowy w wersji ekskluzywnej...
Składniki;
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki cukru
2 dojrzałe banany
70 gram rozpuszczonego masła
1 jajko
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki suszonych jagód goji
Przygotowanie;
Do jednej miski przekładamy suche składniki tj. mąka, kakao, przyprawy a także sodę i proszek i do pieczenia. W drugiej misce rozgniatamy banany, dodajemy jajko, rozpuszczone masło i cukier. Dokładnie mieszamy. Do składników mokrych dodajemy składniki suche. Mieszamy do połączenia składników. Foremkę o wymiarach ok. 10x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodajemy orzechy i jagody goji. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy około 40 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka w temp. 180C.
Po ostygnięciu polewamy lukrem a po wierzchu posypujemy orzechami.
listopada 22, 2020
Wielka gramatyka języka włoskiego z ćwiczeniami. Recenzja książki.
Jeśli i wy postanowiliście się w domowym zaciszu pouczyć języków, polecam - bo to świetna sprawa. Wiele innych książek pomagających w nauce języków obcych możecie zamówić na stronie księgarni internetowej Taniaksiążka.pl.
listopada 18, 2020
Turecki pudding ryżowy - Sultac.
Jesienią i zimą nasze zapotrzebowanie na słodkie jest bardzo duże. Długie wieczory sprzyjają zachciankom, wtedy staram się przygotować coś zdrowego i jak najmniej kalorycznego. Dziś zapraszam na pudding ryżowy, kto lubi takie desery?
Składniki;
5 dag ryżu arborio Kupiec
130 ml wody
szczypta soli
300 ml wody kokosowej
350ml mleka
15 g cukru waniliowego
60 g cukru trzcinowego
Dodatkowo;
50 g mąki kukurydzianej
75 ml mleka
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie;
Ryż zalewamy wodą z odrobiną soli i gotujemy do wyparowania. Następnie wlewamy mleko i wodę kokosową, gotujemy ryż do miękkości. Słodzimy. Gotujemy nadal aż cukier się rozpuści.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z 50 ml mleka. Wlewamy do ryżu. Całość musi zawrzeć i nieco zgęstnieć. Wyłączamy gaz a pudding rozkładamy do 3 kokilek. W garnuszku mieszamy żółtko z mlekiem i cukrem. Powstała płynem smarujemy każdy pudding po wierzchu. Zapiekamy na złoto w piekarniku nagrzanym do 250C lub pod rozgrzanym grillem. W oryginale pudding podaje się na zimno, jednak w związku z panującą pogodą teraz za oknem my zjadamy na ciepło. W obu wersjach smakuje wybornie.
To przepis na pudding turecki, jednak trochę przeze mnie zmodyfikowany...
Polecam.
listopada 16, 2020
Sklep Schronisko Smaków - Magda Gessler - moja opinia.
Witajcie kochani!
W sklepie można też kupić naturalne, świeżo wypiekane ciasteczka owsiane z żurawiną lub też bez dodatków. Ale oprócz polskich smakołyków, sklep oferuje także produkty włoskie. Ja zajadałam się małymi włoskimi ciasteczkami, które świetnie sprawdzają się w towarzystwie kawy bądź herbaty. To małe sucharki z dodatkiem migdałów. Jadłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni.
listopada 12, 2020
Stambuł do zjedzenia, Bartek Kieżun. Recenzja książki a także przepis na tureckie bułeczki - Pogaca.
Ta książka to taki przewodnik posiadający także przepisy kulinarne z danego miejsca czy regionu. Autor zwiedza, to uwielbia robić najbardziej. Rozmawia z ludźmi, poznaje tradycje, kulturę aż w końcu czasami dość tajne przepisy na potrawy. Tym razem to Turcja a dokładnie Istambuł. Pisze, że uwielbia zapach Stambułu, pieczonych kasztanów. Ja też miałam okazje je spróbować, ale niestety nie w Turcji. Bartek wysiada z autobusu i opowiada co widzi, co zwiedził i jaką historię ma to miejsce. Poleca miejsca gdzie można zjeść lepiej niż dobrze.
Książka pisana jest powiedziałabym w formie pamiętnika czy też dziennika. A wszystko udokumentowane jest pięknymi zdjęciami. Na obiad zjemy też klopsiki z jagnięciny albo pierogi z farszem z bakłażana lub pieczonego okonia, Narobiłam Wam chyba smaku, a to dopiero początek, bo desery przed nami. Bo następny dział to podwieczorek i ten dział możemy podciągnąć pod desery bo wszystkie podwieczorkowe propozycje są na słodko. Przygodę z Istambułem kończymy pyszną kolacją. Tutaj zjemy frytki z okry, bób, morele nadziewane jagnięciną, hummus czy krewetki.
listopada 09, 2020
Bezpieczna przystań, Jay Crownover - recenzja książki.
listopada 05, 2020
Maślane herbatniki.
Dziś tak na szybko podzielę się z Wami przepisem na domowe herbatniki. Kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego wtedy z pomocą przyjdzie ten właśnie przepis...
jajko do posmarowania
cukier do posypania herbatników
Przygotowanie;
Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier puder i margarynę. Nożem pokroić na drobne kawałki razem z mąka. Na końcu dodać żółtko i wanilie. Wyrobić szybko jednolite ciasto. Zawinąć w folie i chłodzić około pół godziny lub więcej.
Rozwałkować ciasto na grubość około 4mm i wykrawać swoje ulubione kształty. U mnie herbatniczki.
Ułożyć na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec około 10 min w temp. 180C.
Smacznego!