Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami... a ja mam dla Was idealny przepis, który możecie wykonać razem z dziećmi. Mowa o chlebowych zającach. Pięknie prezentują się w koszyczku wielkanocnym a także idealnie nadadzą się do wielkanocnego barszczu czy żurku.
To co, zaczynamy!
Składniki;
25 dag mąki żytniej razowej
35 dag mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej jeśli chcemy aby bułeczki nie były za ciężkie.
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru kryształu
1,5 łyżeczki soli
250 ml jogurtu naturalnego
150 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka maku
1 łyżka czarnego sezamu lub inne ulubione nasiona
1 jajko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie;
Mąki przesypać do miski, zrobić wgłębienie, pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać lekko ciepłym jogurtem aby drożdże ruszyły. Po tym czasie dosypać sól i wyrobić ciasto. Odstawić na około 1.5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. Pociąć na paski o szerokości około 2 cm. Każdy z nich zrolować a następnie ze sobą zapleść zostawiając na dole pustą pętelkę. W pusty otwór wkładamy małą kuleczkę, to będzie ogonek zająca. Układamy je na blaszce w odstępach, smarujemy rozmąconym jajkiem. Uszy i ogonek posypujemy ziarnami. Zostawiamy do lekkiego napuszenia. Pieczemy w temp, 180C około 25 minut lub do zezłocenia.
Idealne do koszyczka i do wielkanocnego barszczu czy żurku.
Świetnej zabawy przy wypiekaniu życzę!