sobota, 1 kwietnia 2023

Chlebowe zające idealne do wielkanocnego koszyczka!

  Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami... a ja mam dla Was idealny przepis, który możecie wykonać razem z dziećmi. Mowa o chlebowych zającach. Pięknie prezentują się w koszyczku wielkanocnym a także idealnie nadadzą się do wielkanocnego barszczu czy żurku.

To co, zaczynamy! 


Składniki;

25 dag mąki żytniej razowej

35 dag mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej jeśli chcemy aby bułeczki nie były za ciężkie. 

25 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru kryształu

1,5 łyżeczki soli

250 ml jogurtu naturalnego

150 ml kwaśnej śmietany

1 łyżka maku

1 łyżka czarnego sezamu lub inne ulubione nasiona 

1 jajko do posmarowania bułeczek 


Przygotowanie;

Mąki przesypać do miski, zrobić wgłębienie, pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać lekko ciepłym jogurtem aby drożdże ruszyły. Po tym czasie dosypać sól i wyrobić ciasto. Odstawić na około 1.5 godziny aż ciasto podwoi  swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. Pociąć na paski o szerokości około 2 cm. Każdy z nich zrolować a następnie ze sobą zapleść zostawiając na dole pustą pętelkę. W pusty otwór wkładamy małą kuleczkę, to będzie ogonek zająca. Układamy je na blaszce w odstępach, smarujemy rozmąconym jajkiem. Uszy i ogonek posypujemy ziarnami. Zostawiamy do lekkiego napuszenia. Pieczemy w temp, 180C około 25 minut lub do zezłocenia. 

Idealne do koszyczka i do wielkanocnego barszczu czy żurku. 



Świetnej zabawy przy wypiekaniu życzę!