Ciasto drożdżowe robię bardzo często, tym razem postanowiłam zrobić bez jajek i jak się okazało bułeczki wyszły także świetne! koniecznie musicie wypróbować, tym bardziej że niebawem DZIEŃ CHŁOPAKA!
Obchodzicie to święto, czy zupełnie nie? jestem bardzo ciekawa odpowiedzi, a jeśli tak to w jaki sposób?
Składniki na ciasto;
3,5 szklanki mąki pszennej ( około 45 dag) + do podsypania
pół szklanki wody
pół szklanki mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
20 gram drożdży
3 łyżki cukru
5 łyżek masła
nadzienie;
ok pół szklanki cukru kryształu
2 łyżeczki cynamonu
kilka łyżek rozpuszczonego masła ( ok 10 - 15 dag )
lukier;
ok. pół szklanki cukru pudru
1 łyżka mleka
Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy przez sitko. Wodę mieszamy z mlekiem i lekko podgrzewamy. Dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby podrosło. W innym rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy już mamy rozczyn gotowy wlewamy go do mąki, dodajemy rozpuszczone masło oraz jogurt naturalny. Wszystko ze sobą mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy. Jeśli ciasto się klei zbyt mocno, dosypujemy jeszcze mąki i chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na około 40 min. aby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie rozpuszczamy masło do nadzienia. Do małego słoika wsypujemy cukier oraz cynamon. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy aby wszystko się ze sobą połączyło.
Kiedy ciasto już wyrosło wykładamy je na wysypaną mąką stolnicę. Formujemy rulon i wałkujemy go na prostokąt. Wszystkie boki mają być równe. Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem, a następnie na całej powierzchni posypujemy je mieszanką cukru z cynamonem. Masła powinno być tyle aby cukier mógł się w nim zatopić i nie wypaść podczas formowania serc.
Następnie ciasto z każdej strony rolujemy do środka. I kroimy je na plastry grubości 2-3 cm.
Każdy plaster układamy poziomo ...
i delikatnie palcami tworzymy dół serca .
Serca układamy na foremce wyłożonej papierem. Odstawiamy je na kilka minut aby nieco podrosły i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20 - 25 min. Czas pieczenia może być krótszy, dlatego należy je kontrolować.
Po ostygnięciu możemy je polukrować i posypać kolorowymi posypkami.
Smacznego!
Obchodzicie to święto, czy zupełnie nie? jestem bardzo ciekawa odpowiedzi, a jeśli tak to w jaki sposób?
Składniki na ciasto;
3,5 szklanki mąki pszennej ( około 45 dag) + do podsypania
pół szklanki wody
pół szklanki mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
20 gram drożdży
3 łyżki cukru
5 łyżek masła
nadzienie;
ok pół szklanki cukru kryształu
2 łyżeczki cynamonu
kilka łyżek rozpuszczonego masła ( ok 10 - 15 dag )
lukier;
ok. pół szklanki cukru pudru
1 łyżka mleka
Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy przez sitko. Wodę mieszamy z mlekiem i lekko podgrzewamy. Dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby podrosło. W innym rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy już mamy rozczyn gotowy wlewamy go do mąki, dodajemy rozpuszczone masło oraz jogurt naturalny. Wszystko ze sobą mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy. Jeśli ciasto się klei zbyt mocno, dosypujemy jeszcze mąki i chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na około 40 min. aby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie rozpuszczamy masło do nadzienia. Do małego słoika wsypujemy cukier oraz cynamon. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy aby wszystko się ze sobą połączyło.
Kiedy ciasto już wyrosło wykładamy je na wysypaną mąką stolnicę. Formujemy rulon i wałkujemy go na prostokąt. Wszystkie boki mają być równe. Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem, a następnie na całej powierzchni posypujemy je mieszanką cukru z cynamonem. Masła powinno być tyle aby cukier mógł się w nim zatopić i nie wypaść podczas formowania serc.
Następnie ciasto z każdej strony rolujemy do środka. I kroimy je na plastry grubości 2-3 cm.
Każdy plaster układamy poziomo ...
i delikatnie palcami tworzymy dół serca .
Serca układamy na foremce wyłożonej papierem. Odstawiamy je na kilka minut aby nieco podrosły i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20 - 25 min. Czas pieczenia może być krótszy, dlatego należy je kontrolować.
Po ostygnięciu możemy je polukrować i posypać kolorowymi posypkami.
Smacznego!
Ps. Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim CHŁOPAKOM!