Dzisiaj kolejna propozycja prosto z Indii! oczywiście danie zostało poddane lekkiej modyfikacji ...
Radosne kolory na talerzu poprawią humor gdy za oknem taka szaruga!
Zapraszam!
Składniki;
20 dag makaronu ryżowego nitki
sok z połowy cytryny
3/4 szklanki zielonej soczewicy
kilka plasterków chili
garść migdałów lub orzeszków ziemnych
1/3 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oleju
sól do smaku
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy Skworcu
kilka liści curry Skworcu
szczypta asafetydy Skworcu
Przygotowanie;
Makaron ryżowy rozkruszamy na ok.2 cm nitki. Gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy ziarenka gorczycy, liście curry , asafetydę i kurkumę. Chwilę smażymy aż nasionka zaczną pękać. Następnie dorzucamy migdały oraz plasterki chili. Chwilę smażymy, dodajemy odcedzoną soczewicę oraz makaron. Dodajemy sok z cytryny oraz sól. Wszystko delikatnie mieszamy aż makaron nabierze żółtego koloru od wszystkich przypraw. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do swoich potrzeb. Podajemy.
Smacznego!
Radosne kolory na talerzu poprawią humor gdy za oknem taka szaruga!
Zapraszam!
Składniki;
20 dag makaronu ryżowego nitki
sok z połowy cytryny
3/4 szklanki zielonej soczewicy
kilka plasterków chili
garść migdałów lub orzeszków ziemnych
1/3 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oleju
sól do smaku
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy Skworcu
kilka liści curry Skworcu
szczypta asafetydy Skworcu
Przygotowanie;
Makaron ryżowy rozkruszamy na ok.2 cm nitki. Gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy ziarenka gorczycy, liście curry , asafetydę i kurkumę. Chwilę smażymy aż nasionka zaczną pękać. Następnie dorzucamy migdały oraz plasterki chili. Chwilę smażymy, dodajemy odcedzoną soczewicę oraz makaron. Dodajemy sok z cytryny oraz sól. Wszystko delikatnie mieszamy aż makaron nabierze żółtego koloru od wszystkich przypraw. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do swoich potrzeb. Podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz