W poniedziałki zazwyczaj nic nam się nie chce, chodzimy rozleniwieni cały dzień!
Obiad też najlepiej aby sam się ugotował .... idąc za ciosem polecam Wam właśnie taką zapiekankę która prawie robi się sama! Kto ma ochotę na warzywną zapiekankę?
No więc zapraszam!
Składniki;
2 średnie cukinie (młode bez gniazd nasiennych)
około 5 - 6 ziemniaków
3 grube parówki lub inna wędlina
sól, pieprz , przyprawa do ziemniaków
sos;
1,5 szkl. śmietany 18%
3 jajka
20 dag sera żółtego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa do wysmarowaia formy
Przygotowanie;
Cukinię umyć i pokroić na plastry grubości około 0,5 cm. Ziemniaki obrać i także pokroić w plastry.
Naczynie posmarować oliwą a warzywa oprószyć przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układać plastry na przemian ( plaster cukinii, plaster ziemniaka ) i tak do zapełnienia formy. Parówki również pokroić w plastry i powkładać w wolne szczeliny między warzywami. Całość jeszcze raz po wierzchu oprószyć przyprawami.
W misce roztrzepać widelcem wszystkie składniki sosu ( sera dodać pół porcji. )Powstałą masą zalać warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. ok 180C i piec pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę lub folię aluminiową , posypujemy pozostałym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut aby ser się zarumienił.
Smacznego!
Obiad też najlepiej aby sam się ugotował .... idąc za ciosem polecam Wam właśnie taką zapiekankę która prawie robi się sama! Kto ma ochotę na warzywną zapiekankę?
No więc zapraszam!
Składniki;
2 średnie cukinie (młode bez gniazd nasiennych)
około 5 - 6 ziemniaków
3 grube parówki lub inna wędlina
sól, pieprz , przyprawa do ziemniaków
sos;
1,5 szkl. śmietany 18%
3 jajka
20 dag sera żółtego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa do wysmarowaia formy
Przygotowanie;
Cukinię umyć i pokroić na plastry grubości około 0,5 cm. Ziemniaki obrać i także pokroić w plastry.
Naczynie posmarować oliwą a warzywa oprószyć przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układać plastry na przemian ( plaster cukinii, plaster ziemniaka ) i tak do zapełnienia formy. Parówki również pokroić w plastry i powkładać w wolne szczeliny między warzywami. Całość jeszcze raz po wierzchu oprószyć przyprawami.
W misce roztrzepać widelcem wszystkie składniki sosu ( sera dodać pół porcji. )Powstałą masą zalać warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. ok 180C i piec pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę lub folię aluminiową , posypujemy pozostałym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut aby ser się zarumienił.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz