grudnia 30, 2016

Tradycyjny sernik w polewie czekoladowej.

Tradycyjny sernik w polewie czekoladowej.
Sernik to takie ciasto "bezpieczne" ponieważ wszyscy go lubią, więc nie może go zabraknąć na świątecznym stole! idealny na NOWY ROK!
Polecam.

Składniki na masę serową;
1 kg sera twarogowego
3 jajka
1 szkl cukru
3 łyżki gęstej śmietany
1 op. budyniu śmietankowego
10 dag masła

Składniki na spód;
1,5 szkl mąki pszennej
3 żółtka
10 dag masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę;
1 tabliczka czekolady mlecznej
4 łyżki śmietany 30%
1 łyżka masła

Przygotowanie;
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
Ser przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i miksujemy blenderem. Można też przepuścić przez maszynkę, jednak zblendowany również jest idealny.
Do masy serowej dodajemy cukier, jajka, proszek budyniowy i rozpuszczone i przestudzone masło. Miksujemy mikserem do połączenia składników.
Dno tortownicy 26 cm wykładamy papierem, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce. Palcami dokładnie ugniatamy na całym dnie. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jaiś czas sprawdzamy aby się nam nie przypalił spód. Jeśli wierzch zarumieni się za szybko  wtedy zmniejszamy temperaturę piekarnika.
Ciasto studzimy najlepiej całą noc, następnie polewamy polewą czekoladową i dekorujemy cukrowymi cukierkami.
Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Czekamy aż lekko przestygnie i polewamy ciasto. Ja pokroiłam ciasto kiedy polewa była jeszcze płynna jednak po włożeniu do lodówki czekolada zastyga.


Smacznego!


grudnia 28, 2016

Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką , orzechami oraz śliwkami.

Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką , orzechami oraz śliwkami.
Już po świętach... ale przed nami kolejny huczny czas! Sylwester, Nowy rok... więc ten kurczak jak najbardziej nadaje się aby postawić go na stole a gwarantuję - zostaną same kości!

Potrzebne składniki znajdziecie w internetowym sklepie Skworcu.com.pl


Składniki;
duży kurczak ( u mnie 2 kg.)
oliwa
sól, pieprz
2 szklanki wody
 
Farsz;
25 dag wątróbki
10 dag orzechów włoskich Skworcu.com
4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
2 łyżeczki pokrojonego świeżego tymianku
1 łyżeczka pokrojonego świeżego majeranku
sól, pieprz do smaku
kilka suszonych śliwek Skworcu.com
3 ząbki czosnku
 
 
Przygotowanie;
Kurczaka myjemy, następnie osuszamy i nacieramy w środku a także na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy i siekamy na drobną kostkę, kasze gotujemy do miękkości. Orzechy siekamy i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Czosnek oraz zioła siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekane śliwki. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem. Nicią bawełnianą zszywamy go i układamy w brytfannie. Po wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy solą. Do naczynia wlewamy ok 2 szklanki wody.
Można przygotować kompletny obiad i dodatkowo z  kurczakiem upiec ziemniaki i inne warzywa.
Piec około 2 godz w temp 190- 200C. Co jakiś czas podlewając go powstałym sosem.
 Idealny na świąteczny obiad.


Smacznego!

grudnia 19, 2016

Świąteczne ciasteczka renifery.

Świąteczne ciasteczka renifery.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasteczka. Smaczne, szybkie a co najważniejsze dziecinnie proste więc jak najbardziej możecie zaangażować do pracy swoje pociechy...
Moje ciasteczka są w kształcie reniferów...


Składniki;
35 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
20 dag masła
2 łyżki śmietany 18%

gorzka czekolada
kolorowe perełki cukrowe
biały lukier

Przygotowanie;
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, Dodać posiekane masło, rozcierać w palcach przez chwilę. następnie dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było za suche wtedy dodać trochę więcej śmietany. Ciasto włożyć do lodówki i chłodzić około pół godz. Następnie wyjąć, krótko zagnieść i wałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać ulubione kształty. Piec w temp. 180C do zezłocenia ok 15- 20 min. Co chwilę jednak sprawdzać, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej ;-)
Po wystudzeniu udekorować.


Smacznego!

grudnia 16, 2016

Mini makowce z serem i karmelem.

Mini makowce z serem i karmelem.
Święta już tuż tuż ... mam kolejny przepis który spokojnie możecie przygotować ostatniego dnia. Nie ma za dużo pracy a smak naprawdę rewelacyjny...
Zapraszam!


Składniki na masę makową;
40 dag gotowej masy makowej
5 dag masła
1 duże jajko
Składniki na masę serową;
30 dag twarogu tłustego lub półtłustego
3 łyżki gęstej śmietany
1 duże jajko
pół łyżki maki ziemniaczanej
pół szklanki drobnego cukru 
Polewa kajmakowa;
3 dag masła
5 dag  brązowego cukru
150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Przygotowanie;
Miękkie masło ubijamy na jasny puch, dodajemy jajko (jeśli masa się zwarzy to nic nie szkodzi)dodajemy mak i mieszamy.
 Do drugiej miski wkładamy wszystkie składniki masy serowej. Blenderem miksujemy aż masa będzie gładka. (dzięki blenderowi ser nie musi być wcześniej mielony, jeśli używamy miksera należy wcześniej ser zemleć 3 razy)
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej wkładamy po łyżce masy makowej a na nią wykładamy masę serową i tak do wykorzystania składników.
Foremkę wstawiamy do piekarnika na około 25- 30 min i pieczemy w temp. 170C. Serniczek powinien być ścięty i lekko podpieczony.
Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki karmelu. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje, jednak należy ciągle mieszać ponieważ karmel lubi się przypalać.
Wystudzone babeczki polewamy  ciepłym karmelem po wierzchu.


Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.

grudnia 15, 2016

Sałatka ziemniaczana z papryką, kukurydzą...

Sałatka ziemniaczana z papryką, kukurydzą...
Dziś nie mam za wiele czasu więc nie będę owijać w bawełnę, po prostu zostawiam Wam przepis na sałatkę. Może na Sylwestrową prywatkę albo świąteczny stół?


Składniki;
40 dag ziemniaków
1 czerwona papryka
pół puszki kukurydzy
1 czerwona cebula
2 ogórki kiszone
 
sos;
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
szczypiorek
 
Przygotowanie;
Ziemniaku ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka także kroimy w kostę. Kukurydzę odsączamy. Cebule kroimy w piórka.  Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem.


Smacznego!

grudnia 11, 2016

Pieczona karkówka z cząbrem i sosem sojowym.

Pieczona karkówka z cząbrem i sosem sojowym.
Dziś dzielę się z Wami pysznym mięsem! Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno !kanapka z plasterkiem tej pieczonej karkówki ...pycha!



Składniki;
1 kilogram karkówki wieprzowej
kilka ząbków czosnku
2 łyżki suszonego cząbru Skworcu
pół łyżki suszonego rozmarynu Skworcu
1.5 łyżki soli
ok 1/3 szkl. sosu sojowego
1 szkl. wody
2 łyżki oleju
Przygotowanie;
Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej długości mięsa nożem robimy delikatne nacięcia, takie aby zmieścić w nie plasterki czosnku. Mięso nacieramy dokładnie solą, następnie spryskujemy je olejem z każdej strony.
W miseczce mieszamy ze sobą cząber, rozmaryn , ok, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo czerwonej papryki. W powstałej mieszance dokładnie obtaczamy mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc.
Po kilku godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę wymieszaną z sosem sojowym.
Pieczemy w 190C- 200C około 1,5 godz. Co jakiś czas mięso należy przekręcać i polewać sosem z brytfanny. Jeśli cały płyn wyparuje, należy dolewać wody podczas pieczenia.
Mięso studzimy i kroimy w plastry.


Smacznego!

Po więcej aromatycznych przypraw zapraszam do sklepu Skworcu.com.pl

grudnia 08, 2016

Nadziewane pierniczki.

Nadziewane pierniczki.
Święta już za pasem, więc najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. Dziś polecam takie nadziewane. Są wyjątkowo smaczne. Mięciutkie za sprawą nadzienia, po prostu rozpływają się w ustach.



 Składniki;
30 dag mąki pszennej
10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
marmolada, dżem lub powidła do nadzienia ( ja użyłam  dżemu mirabelkowego)
 
Przygotowanie;
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Z ciasta wycinać większe koła.



Na środku każdego koła położyć łyżeczkę dżemu.  Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta. Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki.



Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować lukrem.


Smacznego!

grudnia 02, 2016

Warzywa z Bombaju.

Warzywa z Bombaju.
Do mięs zazwyczaj podajemy ziemniaki i kasze na różne sposoby. Dziś proponuje ziemniaki z marchewką po bombajsku. Smakują nawet same bez dodatków.
Wypróbujcie!
A do przygotowania dania tradycyjnie użyłam przypraw Skworcu.com.pl


Składniki;
1 kg małych ziemniaków
25 dag mini marchewek
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia
pół łyżeczki kurkumy Skworcu
szczypta chili Skworcu
pół łyżeczki garam masala Skworcu
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
kilka łyżek wody
szczypiorek do posypania

Przygotowanie;
Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Marchew zalać wodą i też ugotować. Warzywa po ugotowaniu odcedzić. Na patelnie wlać olej i wsypać wszystkie przyprawy. Następnie dodać ziemniaki i marchew. Mieszać aby warzywa były obtoczone w przyprawach. Dolać wodę i sok z cytryny i chwilę podgrzewać. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło. Posypać szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.


Smacznego!

listopada 28, 2016

Moje buraczki z chrzanem i octem jabłkowym.

Moje buraczki z chrzanem i octem jabłkowym.
Buraczki, ćwikłę czy jeszcze inaczej... zwał jak zwał. Każdy robi je według swojego sprawdzonego przepisu.
Te są według mojego, takie robię od czasu do czasu do obiadu...
Buraki są bardzo zdrowe więc i Wy koniecznie wprowadźcie je do swojego jadłospisu!


Składniki;
4 buraczki ćwikłowe
1 łyżeczka chrzanu (ze słoiczka)
2 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz do smaku
1 mała cebula
 
Przygotowanie;
Buraki zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Obrać. Część z nich zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, część na średnich. Cebulę posiekać na bardzo drobniutką kosteczkę. Do buraków dodać chrzan, ocet jabłkowy, cebulę i w razie potrzeby doprawić do smaku.


Smacznego!

listopada 25, 2016

Limonkowa zupa krem z dyni.

Limonkowa zupa krem  z dyni.
Za oknami jak jest każdy widzi więc dziś zapraszam Was na rozgrzewającą zupę dyniową z delikatnie wyczuwalną nutką  limonki a to za sprawą suszonych liści , nie inaczej jak od Skworcu.com.pl
Zapraszam!


Składniki;
1 udko kurze
1 marchewka
1 pietruszka
4 ziemniaki
1 mała dynia hokkaido
sól do smaku, słodka papryka
1 cebula
1 łyżka masła
ziarna słonecznika do podania

Przygotowanie;
Mięso zalać wodą i gotować rosół, marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Dorzucić liście limonki i nadal gotować. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je i wykorzystujemy do innych celów. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do rosołu, dynię obieramy, wydrążamy środek i także kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa powinny być przykryte rosołem.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie,  zupę miksujemy na gładki krem. (liście wyjmujemy wcześniej z zupy)
Podajemy z grzankami lub łuskanym słonecznikiem.


Smacznego!

listopada 24, 2016

Tarta z dynią, kurczakiem i szpinakiem.

Tarta z dynią, kurczakiem i szpinakiem.
Tarty wytrawne w moim domu goszczą bardzo rzadko, po przygotowaniu tej tarty stwierdzam , że to zdecydowanie ogromny błąd i koniecznie muszę to zmienić!
Jest naprawdę smaczna, polecam!


Składniki na ciasto;
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
odrobina soli

Nadzienie;
20 dag mięsa z kurczaka ( u mnie filet pieczony)
20 dag dyni
10 dag szpinaku
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz,
3 jajka
350 ml śmietany
kawałek sera żółtego (ok 10 dag)
1 łyżka masła
suszony i świeży majeranek

Przygotowanie;
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno foremki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Dynię obrać i pokroić w kostkę , zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości lecz uważać aby się nie rozpadła. Odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę , wrzucić na patelnie wraz z łyżką masła. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki szpinak oraz starty czosnek. Doprawić do smaku i chwilę dusić aż cała woda wyparuje.
Kurczaka oraz ser pokroić w kostkę.
W misce wymieszać śmietanę z jajkami oraz wszystkimi przyprawami. Dodać przestudzony szpinak i wymieszać.
Na ciasto wykładać kurczaka i dynię a następnie zalewamy sosem. Po wierzchu rozsypujemy kostki sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40 min. do czasu aż wierzch tarty się zetnie.


Smacznego!

listopada 22, 2016

Tort gruszkowo kajmakowy.

Tort gruszkowo kajmakowy.
Dziś polecam Wam naprawdę świetny tort gruszkowy. Z opisu może wynikać , że jest bardzo pracochłonny ale wcale tak nie jest. Musicie się przekonać sami.
Zapraszam do przygotowania.


Składniki na biszkopt;
 5 jajek
 10 dag cukru
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
 10 dag mąki
 5 dag mąki ziemniaczanej
 3 łyżki ciemnego kakao
 2 łyżki wody


 Składniki na krem;
 600 ml śmietany kremówki (30%)
 1 puszka kajmaku 500g
 5 płaskich łyżeczek żelatyny
 3 łyżki mleka
 1 łyżka cukru pudru

 Składniki na gruszki w syropie;
 4 gruszki
 około 3/4 szklanki wody
 5- 6 łyżek cukru kryształu



Dodatkowo;
 mała puszka kajmaku około 300ml
 3 łyżki mleka
 około 100 ml syropu z gruszek
 płatki czekoladowe do dekoracji

 Przygotowanie;
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Około 7 minut. pod koniec ubijania dodajemy wodę. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie  łyżką drewnianą mieszamy do połączenia składników, przekładamy do tortownicy (średnica 25- 26cm) wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy około 30 min w temp.175C.

 Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Chwilę gotujemy aż zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy.
 Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu.

Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki możemy go rozcieńczyć z wodą. Jeden blat wkładamy do tortownicy w której się piekło ciasto. Masę kajmakową wykładamy do rondelka, dolewamy mleko i chwile podgrzewamy ale nie zagotowujemy Jeśli masa jest bardzo rzadka wtedy rezygnujemy z mleka. Chodzi o to aby masa była aksamitna i dobrze smarowna. Pierwszy blat smarujemy połową masy kajmakowej. Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml wrzątku.
 Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Do śmietany dodajemy pozostały przestudzony kajmak, oraz przestudzoną żelatynę,miksujemy do połączenia składników. Na koniec do masy śmietanowej dorzucamy gruszki, delikatnie mieszamy i zanim zacznie tężec wylewamy na pierwszy blat ciasta posmarowanego kajmakiem. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy. W garnuszku podgrzewamy kajmak z małej puszki razem z mlekiem. Dokładnie mieszamy aby był gładki. Lekko studzimy i polewamy nią tort, delikatnie rozsmarowując po wierzchu. Kiedy lekko zastygnie dekorujemy płatkami czekolady.


 Smacznego!

 Oryginał znajdziecie tutaj.

listopada 17, 2016

Tarta budyniowa z kwiatami hibiskusa i galaretką.

Tarta budyniowa z kwiatami hibiskusa i galaretką.
Dzisiaj zapraszam  Was na słodki wpis. Tarta nie wymaga zbytniej pracy a smakuje naprawdę dobrze. Użyłam kwiatów hibiskusa które możecie kupić w sklepie Skworcu.com.pl


Składniki na spód;
20 dag mąki pszennej
10 dag zimnego masła
1 jajko
5 dag cukru

 krem;
2 jajka
1 szklanka  kwaśnej śmietany
1 szklanka mleka
ziarenka z 1 laski wanilii Skworcu.com.pl
1 budyń waniliowy
2- 3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej

 Dodatkowo;
 kilka kandyzowanych kwiatów hibiskusa Skworcu.com.pl
2 cytrynowe galaretki

 Przygotowanie;
 Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić około pół godz. następnie wylepić nim formę do tarty (średnica około 28cm)
Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem , lub kulkami ceramicznymi. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 C i piec około 15 min. Wszystkie składniki kremu dokładnie ze sobą zmiksować aby nie było żadnych grudek. Wyjąć ciasto zdjąć obciążniki wylać na nie delikatnie krem. Zapiekać około 30 min. Kwiaty hibiskusa zalać niewielką ilością wrzątku i zostawić aby "rozkwitły". Budyń powinien być ścięty a nie płynny. Kiedy budyń się zetnie wyciągamy tarte z piekarnika. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wody. Studzimy. Na przestygnięte ciasto układamy kwiaty hibiskusa a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.



 Smacznego!

listopada 15, 2016

Placuszki cukiniowo ziemniaczane.

Placuszki cukiniowo ziemniaczane.
Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to cukiniowe placuszki. Są naprawdę smaczne. Podane z gulaszem czy po prostu z łyżką jogurtu naturalnego będą stanowić wspaniały posiłek.


Składniki;
1 średnia cukinia (ja obrałam i wydrążyłam środek)
3 ziemniaki
2 grube parówki
ok, pół szklanki startego sera żółtego
1 cebula
1 marchew
2 ząbki czosnku
1 jajko
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
3-4 łyżki mąki lub więcej
olej do smażenia


Przygotowanie;
Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy środek. (jeśli jest młoda nie obieramy jej)Ziemniaki, marchew oraz cebulę obieramy. Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach, posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. W tym czasie ścieramy ziemniaki, cebulę a także marchew. Ścieramy także parówki oraz ser. Cukinię dokładnie odciskamy z soku i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo mąkę. Ilość zależeć będzie od tego czy ciasto jest gęste czy nadal rzadkie.(powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany) Dosypujemy natkę pietruszki, mieszamy i smażymy małe placki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Smażymy z obu stron na rumiano, odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z gulaszem lub po prostu z jogurtem naturalnym.


Smacznego!

listopada 13, 2016

Sałatka z tuńczykiem ...

Sałatka z tuńczykiem ...

Dziś proponuję pyszną sałatkę, idealna na kolacje. Szybka a to podstawa !
Zapraszam!


Składniki;
30 dag tuńczyka w kawałkach ( z oliwy z oliwek)
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
3 ogórki kiszone
1 cebula
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz, zielona pietruszka,
 
Przygotowanie;
Tuńczyka należy podzielić na mniejsze cząstki, ziemniaki obrać i  pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w piórka a ogórki w kostkę.
Następnie wszystkie składniki przekładamy do salaterki i delikatnie ze sobą mieszamy. Kilka łyżek zalewy z tuńczyka czyli oliwy z oliwek doprawiamy do smaku solą, pieprzem a także dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sosem zalewamy sałatkę. Po wierzchu posypujemy pokrojonymi oliwkami.
Odstawiamy na kilkanaście minut aby smaki się połączyły. Podajemy.


 Smacznego!

listopada 08, 2016

Rogale Marcińskie.

Rogale Marcińskie.
Rogale Marcińskie to tradycyjny przysmak przygotowywany w Wielkopolsce z okazji dnia Św. Marcina czyli 11 listopada. Tradycyjne rogale robione są z ciasta półfrancuskiego , przyznam ze to nieco pracochłonne. Więc ja postanowiłam przygotować je z drożdżowego ciasta a to zajęło mi naprawdę nie wiele czasu. Nadzienie zawiera biały mak a to podstawowy składnik, dodatkowo bakalie... Marcińskie czy trochę oszukane bo kształt też raczej nie podobny do Marcińskich -  smakują wybornie.

Jeśli nie posiadacie białego maku dostaniecie go bez problemu w sklepie Skworcu.com.pl. Jednego dnia składacie zamówienie , następnego paczka jest już u Was -  do 11 listopada spokojnie zdążycie.


Składniki na ciasto;
5 dag - drożdży
1 szklanka  mleka
6   jajek
2 łyżki  cukru
1 kg  mąki pszennej
10 dag roztopionego masła

Składniki na nadzienie;
10 dag  białego maku Skworcu
10 dag   orzechów włoskich
10 dag  migdałów
garść rodzynek
1,5 szklanki  cukru pudru
1 laska  wanilii Skworcu
1 łyżka  kwaśnej śmietany

Dodatkowo;
mleko do zaparzenia maku i bakalii
lukier
grubo posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie;
Drożdże zalać odrobiną mleka, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubijać z cukrem przez chwilę a następnie ciągle miksując dolewać stopione masło, kolejno porcjami dodawać  mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Pod koniec ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. Mak należy wcześniej  sparzyć, najlepiej zrobić to wcześniejszego dnia ponieważ musi postać około 5 godzin. Mak należy przepłukać zimną wodą, najlepiej zrobić to na bardzo gęstym sitku. W garnku podgrzać mleko i gorącym zalać mak tak aby był przykryty. Mak  gotować około 3 min a następnie odstawić na wspomniane wcześniej 4-5 godz. aby cały płyn wchłonął. Tak samo postępujemy z bakaliami.
Następnie mak jak i bakalie należy zmielić w maszynce. Do masy dodajemy łyżkę śmietany, cukier puder a także miąższ z laski wanilii. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Następnie ciasto dzielimy na porcje i każdą z nich wałkujemy na kształt koła. Przecinamy po przekątnych tworząc trójkąty. Każdy smarujemy nadzieniem i zwijamy w rogale.



Prawdziwe Świętomarcińskie rogale mają kształt podkowy, jednak ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam tradycyjne kształty.
Rogale układamy w blaszce i pieczemy w temp 200C do zrumienienia.
Kiedy wystygną polewamy lukrem i posypujemy orzechami włoskimi.



Smacznego!

listopada 07, 2016

Majerankowe krokiety z kapustą i pieczarkami.

Majerankowe krokiety z kapustą i pieczarkami.
Krokiety robię raz na jakiś czas, zazwyczaj są to  nadzieniem z kiszonej kapusty. Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne domowe krokiety.


Składniki na ciasto;
2,5 szkl mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 szkl wody
2 jajka
2 łyżki posiekanego majeranku
sól i pieprz do smaku
 
Składniki na farsz;
50 dag kapusty kiszonej
20 dag pieczarek
 2 małe cebule
sól, pieprz do smaku
majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku
 
Dodatkowo;
kilka kromek suchego chleba
pół szklanki płatków kukurydzianych
2 jajka
olej do smażenia
 
Przygotowanie;
Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki.
Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku  i dokładnie mieszamy.
Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Na niewielkim ogniu smażymy na rumiano, najlepiej na oleju roślinnym.
 

Smacznego!

listopada 05, 2016

Włoska zupa Minestrone.

Włoska zupa Minestrone.
Zapraszam na pyszną włoską zupę - MINESTRONE. To zupa głownie na bazie warzyw. Więc zapewne w każdym domu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-)
Kto nie zna, zapraszam!



Składniki;
bulion drobiowy  lub warzywny około 2 litry
1 marchew
1 pietruszka
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1 szklanka passaty pomidorowej
puszka groszku konserwowego
sól, pieprz, słodka papryka, koperek lub zielona pietruszka, łyżeczka cukru
20 dag fasoli szparagowej
 
Przygotowanie;
Marchew i pietruszkę obrać a następnie pokroić w plasterki i wrzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Paprykę oczyścić z nasion i także pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. W tym czasie cukinię pokroić w kostkę, a fasolkę na 2 cm kawałki. Kiedy warzywa są miękkie dodać fasolkę szparagową a po kilku minutach wrzucić cukinię. Dolać passatę a jeśli zupa jest za gęsta dolać odrobinę wody. Czosnek zetrzeć na tarce i wrzucić do zupy. Doprawić do smaku a na samym końcu wsypać odcedzony groszek.
Podawać.


Smacznego!

listopada 03, 2016

Gruzińskie pierogi z mięsem - CHINKALI.

Gruzińskie pierogi z mięsem - CHINKALI.
Dzisiaj mam dla Was gruzińskie pierożki chinkali z mięsem. Chinkali to takie jakby kołduny nadziane surowym mięsem, następnie gotowane jak tradycyjne pierogi. Podczas tego gotowania wytwarza się płyn  wewnątrz pieroga. To on właśnie wyróżnia chinkali spośród wszystkich innych "pierogów". Kto nie próbował koniecznie musi to zrobić, bo pierogi są naprawdę pyszne i sycące!


Składniki na ciasto;
60 dag mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
 
Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy olej oraz wlewamy stopniowo wodę mieszając mąkę. Wodę wlewamy stopniowo bo może się okazać ze jest jej za dużo. Wyrabiamy ciasto około 5 min aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na chwilę a w tym czasie przygotowujemy farsz.
 
Składniki na farsz;
40 dag mielonego mięsa wieprzowego
40 dag mielonego mięsa wołowego
2 średnie cebule
1.5 łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu Skworcu
2 łyżeczki przyprawy tandoori masala Skworcu ( to mieszanka przypraw takich jak - kolendra mielona, kumin mielony, czosnek)
pół szklanki bulionu mięsnego
olej do podsmażenia cebuli
 
 
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na rumiano. Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę oraz przyprawy i wyrabiamy ręką mięso stopniowo dolewając bulion. Kiedy masa będzie już odpowiednio wyrobiona bierzemy się za robienie pierożków.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy koła o średnicy około 10 cm. Ja użyłam do tego pucharek do deserów. Na środek każdego koła wykładamy łyżkę farszu. Następnie zlepiamy na zakładki. Na górze trzeba docisnąć aby "sakiewka" była szczelnie zamknięta a dodatkowo było za co złapać pierożka.
Chinkali wrzucamy na osolony wrzątek, gotujmy ok  8- 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Po ugotowaniu łapiemy sakiewkę za powstały "guziczek" lekko nagryzamy i wysysamy płyn który powstał w środku w czasie gotowania mięsa a następnie zjadamy całą resztę.


Smacznego!

października 29, 2016

Kruche rogaliki z nadzieniem pomarańczowo imbirowym.

Kruche rogaliki z nadzieniem pomarańczowo imbirowym.
Rogaliki z ciasta kruchego z ulubionym nadzieniem chyba znają wszyscy. To taki klasyk który zawsze wychodzi a co najważniejsze mimo prostoty smakuje wyśmienicie!
Zapraszam!


Składniki;
50 dag mąki
15 dag masła
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany 18% ( mały kubek)
cukier puder do posypania
dżem pomarańczowo imbirowy ok 3/4 szklanki lub inny
 
Przygotowanie;
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło oraz żółtka. Dokładnie wszystko posiekać, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo, tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 2- 3 godz. do lodówki lub na około 40 min do zamrażalnika. 
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm na kształt koła. Ciasto dzielimy na kilka trójkątów. Na każdym kładziemy ok. pół łyżeczki dżemu i zawijamy tworząc rogalik. Dżemu nie wkładamy zbyt dużo ponieważ podczas pieczenia jeśli rogalik nie będzie dobrze sklejony dżem wypłynie.
Pieczemy w temp, 200C około 15- 20 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!
 

października 27, 2016

Ciecierzyca po bretońsku.

Ciecierzyca po bretońsku.
Fasolkę po bretońsku jadł chyba każdy, a jeśli nie to z pewnością nazwa obiła mu się o uszy. Fasolka z francuską Bretanią raczej nie ma nic wspólnego...ale tak czy inaczej danie jest smaczne i na dobre zagościło na polskich stołach. Dziś fasolę zamieniłam ciecierzycą, wyszło równie pysznie...


Składniki;
pół kg ciecierzycy
2 laski  kiełbasy zwyczajnej
2 cebule
2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, odrobina cukru
kilka łyżek oleju
 
Przygotowanie;
Ciecierzycę namaczamy kilka godzin wcześniej przed planowanym gotowaniem, najlepiej zrobić to wieczorem wcześniejszego dnia.
Następnie gotujemy ją do miękkości około 1 godz. Cebulę kroimy w kostkę a kiełbasę w plasterki. Na patelnię wlewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim kiełbasę, kiedy będzie lekko podpieczona dodajemy cebulę. Smażymy na złoto. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz dolewamy około pół szkl. wody. Regulując gęstość wedle swoich upodobań. Cieciorkę doprawiamy do smaku a na końcu dodajemy podsmażoną kiełbasę wraz z cebula. Mieszamy i gotujemy kilka minut.


 Smacznego!

października 24, 2016

Serowe placuszki.

Serowe placuszki.
Dziś mam dla Was propozycję na pyszny podwieczorek, leniwe śniadanie lub kolację. Placuszki są przepyszne... najlepiej zrobić j z podwójnej porcji...



Składniki;
30 dag twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru
10 dag mąki pszennej
 
3 nektarynki
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru
olej do smażenia
 
przygotowanie;
Ser przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier oraz mąkę. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto omączonymi dłońmi formujemy w wałek a następnie kroimy na plastry. Każdy plaster formujemy w kształt zgrabnego małego placuszka. Smażymy je na rozgrzanym oleju na rumiano.
 
Nektarynki sparzamy wrzątkiem a następnie obieramy ze skóry. Wyjmujemy pestkę i kroimy w półplasterki. Wrzucamy je na patelnie, wlewamy 2 łyżki wody , sok z cytryny oraz dodajemy cukier. Smażymy przez kilka minut aż owoce zmiękną a sos zgęstnieje. Podajemy z placuszkami.


 Smacznego!

października 21, 2016

Ciasteczka kawowe.

Ciasteczka kawowe.
Ciasteczka widziałam już gdzieś więc postanowiłam je upiec, jest jesień więc ja poszłam w smak cynamonu ale Wy możecie upiec je według swoich smaków.


Składniki;
15 dag masła
20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki  kawy cynamonowej Skworcu  (należy ją zmielić)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Przygotowanie;
Wszystkie składniki suche należy przesiać przez sitko. Dodać żółtka i miękkie masło. Wyrobić ciasto. Jeśli jest taka potrzeba dosypać odrobinę mąki. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić w lodówce około poł godz. lub więcej. Blaszkę wyłożyć papierem. Ciasto wyjąć z lodówki i urywać po kawałeczku ( ok 1 łyżeczka) formować w rękach małe wałeczki na kształt ziaren kawy. Następnie patyczkiem do szaszłyka zrobić wgłębienie na całej długości "ziarenka" Wgłębienie powinno być dosyć głębokie aby po upieczeniu było nadal widoczne.
Ciasteczka układamy w odstępach około 3 cm, ponieważ ciasteczka sporo urosną. Pieczemy około 15- 20 min w temp. 170C.


 Smacznego!


Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger