listopada 07, 2016

Majerankowe krokiety z kapustą i pieczarkami.

Krokiety robię raz na jakiś czas, zazwyczaj są to  nadzieniem z kiszonej kapusty. Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne domowe krokiety.


Składniki na ciasto;
2,5 szkl mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 szkl wody
2 jajka
2 łyżki posiekanego majeranku
sól i pieprz do smaku
 
Składniki na farsz;
50 dag kapusty kiszonej
20 dag pieczarek
 2 małe cebule
sól, pieprz do smaku
majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku
 
Dodatkowo;
kilka kromek suchego chleba
pół szklanki płatków kukurydzianych
2 jajka
olej do smażenia
 
Przygotowanie;
Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki.
Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku  i dokładnie mieszamy.
Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Na niewielkim ogniu smażymy na rumiano, najlepiej na oleju roślinnym.
 

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. jaka mylna nazwa... myślałam że są nadziane majerankowo :))bardzo lubię domowe krokiety i wykorzystam pomysł na dodanie majeranku do ciasta naleśnikowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, są naprawdę smaczne ;-)a nazwa ... hmm.. . ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pychota. wyglądają na bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetycznie wyglądają.......

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger