Krokiety robię raz na jakiś czas, zazwyczaj są to nadzieniem z kiszonej kapusty. Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne domowe krokiety.
Składniki na ciasto;
2,5 szkl mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 szkl wody
2 jajka
2 łyżki posiekanego majeranku
sól i pieprz do smaku
Składniki na farsz;
50 dag kapusty kiszonej
20 dag pieczarek
2 małe cebule
sól, pieprz do smaku
majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku
Dodatkowo;
kilka kromek suchego chleba
pół szklanki płatków kukurydzianych
2 jajka
olej do smażenia
Przygotowanie;
Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki.
Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy.
Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Na niewielkim ogniu smażymy na rumiano, najlepiej na oleju roślinnym.
Smacznego!
jaka mylna nazwa... myślałam że są nadziane majerankowo :))bardzo lubię domowe krokiety i wykorzystam pomysł na dodanie majeranku do ciasta naleśnikowego :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę smaczne ;-)a nazwa ... hmm.. . ;-)
OdpowiedzUsuńale pychota. wyglądają na bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
Usuńbardzo apetycznie wyglądają.......
OdpowiedzUsuń