Sliwki wciąż królują na targach i w warzywniakach, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną tarte, nadzianą serem i tzw. domową nutellą - właśnie ze śliwek.
Składniki na ciasto;
1.5 szkl maki pszennej
1/4 szkl. cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki śmietany
szczypta soli Skworcu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wyrobić. Wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 30cm. Ponakłuwać, przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi. Piec około 15 min. w temp. 180C.
Składniki na nadzienie;
50 dag twarogu
3 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego Skworcu
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ser przełożyć do miski, zblendować blenderem na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki. Zmiksować mikserem. Ciasto wyjąć z pieca. zdjąć obciążniki. Wylać na nie masę serową. Wstawić do pieca, piec około 30 - 35 min. w temp. 180C.
Nutella śliwkowa ;
60 dag śliwek
ok. 4 łyżki cukru trzcinowego Skworcu
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (10 dag)
2 łyżki kakao Skworcu
Sliwki odpestkować , dusić do momentu aż zmiękną i się rozpadną. Delikatnie przestudzić i zblendować na gładką masę. Znów wstawić na palnik, dodać cukier, czekoladę i kakao, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Chwilę jeszcze poddusić. Jeśli za mało słodkie, dodać go wedle własnego gustu. Przestudzić lekko. Wylać na przestudzoną tarte, Schłodzić. Udekorować bakaliowymi ciasteczkami i miętą lub wedle własnego pomysłu.
Smacznego!
Składniki na ciasto;
1.5 szkl maki pszennej
1/4 szkl. cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki śmietany
szczypta soli Skworcu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wyrobić. Wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 30cm. Ponakłuwać, przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi. Piec około 15 min. w temp. 180C.
Składniki na nadzienie;
50 dag twarogu
3 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego Skworcu
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ser przełożyć do miski, zblendować blenderem na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki. Zmiksować mikserem. Ciasto wyjąć z pieca. zdjąć obciążniki. Wylać na nie masę serową. Wstawić do pieca, piec około 30 - 35 min. w temp. 180C.
Nutella śliwkowa ;
60 dag śliwek
ok. 4 łyżki cukru trzcinowego Skworcu
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (10 dag)
2 łyżki kakao Skworcu
Sliwki odpestkować , dusić do momentu aż zmiękną i się rozpadną. Delikatnie przestudzić i zblendować na gładką masę. Znów wstawić na palnik, dodać cukier, czekoladę i kakao, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Chwilę jeszcze poddusić. Jeśli za mało słodkie, dodać go wedle własnego gustu. Przestudzić lekko. Wylać na przestudzoną tarte, Schłodzić. Udekorować bakaliowymi ciasteczkami i miętą lub wedle własnego pomysłu.
Smacznego!