W ostatnim czasie mój piekarnik najczęściej zostaje odpalany po to, ab upiec chleb. Oto jeden z nich. Płatki owsiane, trochę mąki owsianej.... i wchodzi pyszny domowy chleb.
Składniki:
300 g maki pszennej
100 g mąki owsianej
50 g płatków owsianych Skworcu
1 łyżka cukru
1.5 łyżeczki soli Skworcu
20 g świeżych drożdży
400 ml chłodnej wody
pół szkl pestek dyni Skworcu
Przygotowanie;
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy płatki owsiane, sól i cukier, wsypujemy też pestki dyni. W wodzie rozpuszczamy drożdże, mieszamy. Wlewamy stopniowo do mąki, mieszamy. Przykrywamy talerzem czy ściereczką i odstawiamy na około 10-12 godzin. Po tym czasie wykładamy na stolnicę wysypaną obficie mąką. Złożyć boki do środka tworząc kulę. Obsypując mąką ponieważ ciasto jest bardzo klejące. Odstawić na ściereczce obsypanej mąką na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp,210 C, wstawić garnek żaroodporny w którym będzie się piekł chleb. Po około 15 minutach ostrożnie wyjmujemy garnek i delikatnie wsuwamy do niego chleb ze ściereczki, łączeniem do góry. Przykrywamy. Pieczemy pod przykryciem 20 min w temp.210C. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze około 20 min w nieco niższej temp. Sprawdzając co jakiś czas aby za bardzo się nie przypalił. Jeśli się tak dzieje, chleb nakrywamy folią aluminiową.
Wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!
Ps, jeśli nie mamy mąki owsianej, możemy zmielić płatki owsiane w młynku do kawy.
Drożdże można mrozić, jednak przed użyciem należ je rozmrozić.
Składniki:
300 g maki pszennej
100 g mąki owsianej
50 g płatków owsianych Skworcu
1 łyżka cukru
1.5 łyżeczki soli Skworcu
20 g świeżych drożdży
400 ml chłodnej wody
pół szkl pestek dyni Skworcu
Przygotowanie;
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy płatki owsiane, sól i cukier, wsypujemy też pestki dyni. W wodzie rozpuszczamy drożdże, mieszamy. Wlewamy stopniowo do mąki, mieszamy. Przykrywamy talerzem czy ściereczką i odstawiamy na około 10-12 godzin. Po tym czasie wykładamy na stolnicę wysypaną obficie mąką. Złożyć boki do środka tworząc kulę. Obsypując mąką ponieważ ciasto jest bardzo klejące. Odstawić na ściereczce obsypanej mąką na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp,210 C, wstawić garnek żaroodporny w którym będzie się piekł chleb. Po około 15 minutach ostrożnie wyjmujemy garnek i delikatnie wsuwamy do niego chleb ze ściereczki, łączeniem do góry. Przykrywamy. Pieczemy pod przykryciem 20 min w temp.210C. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze około 20 min w nieco niższej temp. Sprawdzając co jakiś czas aby za bardzo się nie przypalił. Jeśli się tak dzieje, chleb nakrywamy folią aluminiową.
Wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!
Ps, jeśli nie mamy mąki owsianej, możemy zmielić płatki owsiane w młynku do kawy.
Drożdże można mrozić, jednak przed użyciem należ je rozmrozić.