W ostatnim czasie mój piekarnik najczęściej zostaje odpalany po to, ab upiec chleb. Oto jeden z nich. Płatki owsiane, trochę mąki owsianej.... i wchodzi pyszny domowy chleb.
Składniki:
300 g maki pszennej
100 g mąki owsianej
50 g płatków owsianych Skworcu
1 łyżka cukru
1.5 łyżeczki soli Skworcu
20 g świeżych drożdży
400 ml chłodnej wody
pół szkl pestek dyni Skworcu
Przygotowanie;
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy płatki owsiane, sól i cukier, wsypujemy też pestki dyni. W wodzie rozpuszczamy drożdże, mieszamy. Wlewamy stopniowo do mąki, mieszamy. Przykrywamy talerzem czy ściereczką i odstawiamy na około 10-12 godzin. Po tym czasie wykładamy na stolnicę wysypaną obficie mąką. Złożyć boki do środka tworząc kulę. Obsypując mąką ponieważ ciasto jest bardzo klejące. Odstawić na ściereczce obsypanej mąką na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp,210 C, wstawić garnek żaroodporny w którym będzie się piekł chleb. Po około 15 minutach ostrożnie wyjmujemy garnek i delikatnie wsuwamy do niego chleb ze ściereczki, łączeniem do góry. Przykrywamy. Pieczemy pod przykryciem 20 min w temp.210C. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze około 20 min w nieco niższej temp. Sprawdzając co jakiś czas aby za bardzo się nie przypalił. Jeśli się tak dzieje, chleb nakrywamy folią aluminiową.
Wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!
Ps, jeśli nie mamy mąki owsianej, możemy zmielić płatki owsiane w młynku do kawy.
Drożdże można mrozić, jednak przed użyciem należ je rozmrozić.
▼
poniedziałek, 20 kwietnia 2020
piątek, 10 kwietnia 2020
Babka cytrynowo kakaowa z białek.
Dziś mam dla was pyszną babkę z białek. Po wykonaniu wielu wypieków bywa czasami tak , ze wiele białek nam zostaje a nie koniecznie mamy ochotę na bezy...
Dziś babka z białek , czarno biała.
Polecam...
Składniki;
7 białek
20 dag cukru
40 dag mąki pszennej
2 łyżki kakao Skworcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
180 ml ciepłego mleka
25 dag stopionego masła
szczypta soli Skworcu
sok wyciśnięty z całej cytryny
Polewa;
3 łyżki masła
3 łyżki kakao Skworcu
3 łyżki cukru pudru
kilka łyżek wody lub mleka
Przygotowanie;
Białka upić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal miksować. do czasu aż się rozpuści. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, ciepłe mleko a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wszystko dokładnie mieszać szpatułką do połączenia składników. Robimy to powoli aby ciasto nie "siadło". Pod koniec wlewamy sok z cytryny. Ciasto dzielimy na dwie połowy, do jednej dodajemy kakao. Przekładamy do formy na babkę z kominem. Najpierw wkładamy ciemne ciasto, potem jasne lub na przemian. Jeśli używamy sylikonowej nie musimy jej natłuszczać. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 45-50 min. Do tzw. suchego patyczka.
Wszystkie składniki polewy przekładamy do garnka (oprócz wody) Mieszamy do rozpuszczenia masła, jeśli masa jest za gęsta stopniowo dodajemy po łyżce wody. Ciągle mieszamy. Kiedy polewa jest już gładka pędzelkiem smarujemy dokładnie ciasto z każdej strony. Nakładamy dość grubą warstwę aby nie było jasnych prześwitów. Wstawiamy do lodówki aby polewa stężała, podajemy.
Smacznego!
Dziś babka z białek , czarno biała.
Polecam...
Składniki;
7 białek
20 dag cukru
40 dag mąki pszennej
2 łyżki kakao Skworcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
180 ml ciepłego mleka
25 dag stopionego masła
szczypta soli Skworcu
sok wyciśnięty z całej cytryny
3 łyżki masła
3 łyżki kakao Skworcu
3 łyżki cukru pudru
kilka łyżek wody lub mleka
Przygotowanie;
Białka upić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal miksować. do czasu aż się rozpuści. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, ciepłe mleko a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wszystko dokładnie mieszać szpatułką do połączenia składników. Robimy to powoli aby ciasto nie "siadło". Pod koniec wlewamy sok z cytryny. Ciasto dzielimy na dwie połowy, do jednej dodajemy kakao. Przekładamy do formy na babkę z kominem. Najpierw wkładamy ciemne ciasto, potem jasne lub na przemian. Jeśli używamy sylikonowej nie musimy jej natłuszczać. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 45-50 min. Do tzw. suchego patyczka.
Wszystkie składniki polewy przekładamy do garnka (oprócz wody) Mieszamy do rozpuszczenia masła, jeśli masa jest za gęsta stopniowo dodajemy po łyżce wody. Ciągle mieszamy. Kiedy polewa jest już gładka pędzelkiem smarujemy dokładnie ciasto z każdej strony. Nakładamy dość grubą warstwę aby nie było jasnych prześwitów. Wstawiamy do lodówki aby polewa stężała, podajemy.
czwartek, 9 kwietnia 2020
Drożdżowy baranek wielkanocny.
Dziś do pracy zaangażujmy dzieci. Taki baranek to świetny czas do wspólnej zabawy.
A zatem udanych wypieków.
A tak wygląda przed pieczeniem.
Smacznego!
A zatem udanych wypieków.
Składniki na ciasto;
50 dag mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
ok 1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
10 dag masła
dodatkowo;
50 dag mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
ok 1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
10 dag masła
dodatkowo;
1 jajko do posmarowania baranka
Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dużą blachę z wyposażenia kuchenki przykrywamy papierem. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Zaczynamy od nieco większej głowy, potem rogi i cała reszta. Oczy robimy z rodzynków lub ziela angielskiego czy goździków. Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy na złoto. Około 30 min, należy czas pieczenia kontrolować.
Można też polać lukrem po upieczeniu,
Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dużą blachę z wyposażenia kuchenki przykrywamy papierem. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Zaczynamy od nieco większej głowy, potem rogi i cała reszta. Oczy robimy z rodzynków lub ziela angielskiego czy goździków. Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy na złoto. Około 30 min, należy czas pieczenia kontrolować.
A tak wygląda przed pieczeniem.
Smacznego!
środa, 8 kwietnia 2020
Brytyjskie bułeczki z krzyżykiem ( Hot Cross Buns)
Swięta jakie w tym roku będą, każdy wie... ale aby ten czas przetrwać i przeżyć go na tyle dobrze na ile się da, polecam przygotować na Wielki Piątek pyszne drożdżowe bułeczki. Rodzynki, cynamon, kardamon... W domu pachnie cudnie, a jak smakuje!?
Składniki na zaczyn;
40 g mąki pszennej
190 g letniego mleka
pół łyżki cukru
18 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Drożdże powinny się rozpuścić. Przykryć i odstawić na około 30 minut.
Składniki na bułeczki;
35 dag mąki pszennej
4 łyżki masła
1 jajko
1/4 szkl cukru trzcinowego Skworcu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego kardamonu Skworcu
pół łyżeczki cynamonu Skworcu
pół łyżeczki przyprawy do piernika Skworcu
3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag rodzynek Skworcu
cały wcześniejszy zaczyn
Przygotowanie;
Do miski przesiać mąkę, dodać masło o temp, pokojowej. Mikserem wymieszać do powstania kruszonki. Dodać jajko, sól, przyprawy i nadal zmiksować, dodać cały zaczyn. Wymieszać mikserem a następnie wyrabiać rękami koło 10 minut. Dodać rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Po pół godzinie wyrobić jeszcze raz. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, urywać po kawałku i formować bułeczki wielkości mandarynek lub nieco większe. Układać w foremce w dość sporych około 2-3 cm. odstępach. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
Tuz przed włożeniem do pieca na każdej bułeczce zrobić krzyż z pasty mącznej.
Składniki na pastę;
10 dag mąki pszennej
35 g oleju
80 g wody
Dodatkowo;
4-5 łyżek golden syropu Skworcu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Konsystencja ma być na tyle gęsta aby nie rozpływała się po bułkach i aby można ją było wycisnąć z rękawa cukierniczego.
Na każdą bułeczkę wyciskamy pastę tworząc krzyż, od razu bułki wkładamy do pieca. Pieczemy około 15-20 min w temp 200 - 220 C. Wszystko zależy od piekarnika. Uważać aby ich nie spalić.
Składniki na zaczyn;
40 g mąki pszennej
190 g letniego mleka
pół łyżki cukru
18 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Drożdże powinny się rozpuścić. Przykryć i odstawić na około 30 minut.
Składniki na bułeczki;
35 dag mąki pszennej
4 łyżki masła
1 jajko
1/4 szkl cukru trzcinowego Skworcu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego kardamonu Skworcu
pół łyżeczki cynamonu Skworcu
pół łyżeczki przyprawy do piernika Skworcu
3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag rodzynek Skworcu
cały wcześniejszy zaczyn
Przygotowanie;
Do miski przesiać mąkę, dodać masło o temp, pokojowej. Mikserem wymieszać do powstania kruszonki. Dodać jajko, sól, przyprawy i nadal zmiksować, dodać cały zaczyn. Wymieszać mikserem a następnie wyrabiać rękami koło 10 minut. Dodać rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Po pół godzinie wyrobić jeszcze raz. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, urywać po kawałku i formować bułeczki wielkości mandarynek lub nieco większe. Układać w foremce w dość sporych około 2-3 cm. odstępach. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
Tuz przed włożeniem do pieca na każdej bułeczce zrobić krzyż z pasty mącznej.
Składniki na pastę;
10 dag mąki pszennej
35 g oleju
80 g wody
Dodatkowo;
4-5 łyżek golden syropu Skworcu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Konsystencja ma być na tyle gęsta aby nie rozpływała się po bułkach i aby można ją było wycisnąć z rękawa cukierniczego.
Na każdą bułeczkę wyciskamy pastę tworząc krzyż, od razu bułki wkładamy do pieca. Pieczemy około 15-20 min w temp 200 - 220 C. Wszystko zależy od piekarnika. Uważać aby ich nie spalić.
Po wyjęciu bułeczki posmarować rozpuszczonym golden syropem ( podgrzanym w mikrofali)
Smacznego!
piątek, 3 kwietnia 2020
Wiosna wege - recenzja książki a także przepis na pierogi gryczane z farszem z soczewicy.
"Wiosna wege" to ponad 400 zdrowych ,smacznych i sprawdzonych przepisów na bazie roślin i nabiału. Znajdziemy tutaj przepisy dla wegetarian jak i dla wegan.
Książka zawiera wiosenne przepisy a także odpowiedniki wielkanocnych dań.
Książka podzielona jest na 7 rozdziałów, są to;
1.Wielkanoc
2.Sniadania
3.Lunchbox
4. Dania głowne
5. Podwieczorek
6. Ciasta i desery
7. Przetwory
Dania są lekkie i zdrowe. Jeśli ktoś planuje wraz z wiosną przejść na dietę lub zmienić coś w swoim jadłospisie, ta książka jest do tego idealna. Dania są proste i z ogólnie dostępnych składników, a to chyba najważniejsze.
Tym razem postanowiłam przetestować gryczane pierogi z farszem z soczewicy i serem feta. W przepisie był ser tofu, jednak ja jak zawsze wprowadziłam małe modyfikacje.
A zatem zapraszam na pierogi!
Składniki na ciasto;
50 dag mąki gryczanej
10 dag mąki ziemniaczanej
pół szklanki oliwy
ok 2 szkl wody ( tyle ile wchłonie mąka)
pół szklanki jogurtu naturalnego ( w oryginale sojowy)
szczypta soli morskiej Skworcu
Farsz;
30 dag soczewicy ( u mnie czerwona) Skworcu
3 cebule
10 dag sera feta
sól, pieprz do smaku Skworcu
2 ząbki czosnku
Dodatkowo;
Cebula na okrasę
mąka gryczana do podsypywania ciasta
olej do smażenia cebuli
Przygotowanie;
Soczewicę ugotować, cebulę usmażyć na złoto. Wymieszać, doprawić do smaku. Dodać starty czosnek. Farsz zblendować ale delikatnie aby zachować lekkie grudki soczewicy. Można też przepuścić przez maszynkę.
Zagotować szklankę wody z oliwa. Do miski wsypać mąkę gryczaną i zalać gorącą woda, mieszać energicznie. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jogurt. Dokładnie wymieszać. Jeśli jest potrzeba dolać jeszcze wody. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypywać ciągle mąką ponieważ dosyć się klei. Chwilę wyrobić a następnie rozwałkować, ciągle podsypując mąką gryczana. Kubkiem wycinać krążki, nakładać łyżeczkę nadzienia i zaklejać delikatnie, uważać aby nie rozerwać ciasta, jest dosyć delikatne i kruche. Układać na ściereczce posypanej mąką. Wrzucać na wrzątek i gotować do czasu wypłynięcia. Delikatnie wyjmować. Następnie polać oliwą lub okrasą, dość obficie aby pierogi się nie skleiły.
Podawać z okrasą cebulową, można posypać czerwonym pieprzem lub ulubionymi ziołami.
Smacznego!
Tytuł; Wiosna Wege, ponad 400 sprawdzonych przepisów.
Autor; Renata Duczyńska - Surmacz
Wydawnictwo; Buchmann
Rok wydania; 2020
Oprawa; Twarda
Książka zawiera wiosenne przepisy a także odpowiedniki wielkanocnych dań.
Książka podzielona jest na 7 rozdziałów, są to;
1.Wielkanoc
2.Sniadania
3.Lunchbox
4. Dania głowne
5. Podwieczorek
6. Ciasta i desery
7. Przetwory
Dania są lekkie i zdrowe. Jeśli ktoś planuje wraz z wiosną przejść na dietę lub zmienić coś w swoim jadłospisie, ta książka jest do tego idealna. Dania są proste i z ogólnie dostępnych składników, a to chyba najważniejsze.
Tym razem postanowiłam przetestować gryczane pierogi z farszem z soczewicy i serem feta. W przepisie był ser tofu, jednak ja jak zawsze wprowadziłam małe modyfikacje.
A zatem zapraszam na pierogi!
Składniki na ciasto;
50 dag mąki gryczanej
10 dag mąki ziemniaczanej
pół szklanki oliwy
ok 2 szkl wody ( tyle ile wchłonie mąka)
pół szklanki jogurtu naturalnego ( w oryginale sojowy)
szczypta soli morskiej Skworcu
Farsz;
30 dag soczewicy ( u mnie czerwona) Skworcu
3 cebule
10 dag sera feta
sól, pieprz do smaku Skworcu
2 ząbki czosnku
Dodatkowo;
Cebula na okrasę
mąka gryczana do podsypywania ciasta
olej do smażenia cebuli
Przygotowanie;
Soczewicę ugotować, cebulę usmażyć na złoto. Wymieszać, doprawić do smaku. Dodać starty czosnek. Farsz zblendować ale delikatnie aby zachować lekkie grudki soczewicy. Można też przepuścić przez maszynkę.
Zagotować szklankę wody z oliwa. Do miski wsypać mąkę gryczaną i zalać gorącą woda, mieszać energicznie. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jogurt. Dokładnie wymieszać. Jeśli jest potrzeba dolać jeszcze wody. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypywać ciągle mąką ponieważ dosyć się klei. Chwilę wyrobić a następnie rozwałkować, ciągle podsypując mąką gryczana. Kubkiem wycinać krążki, nakładać łyżeczkę nadzienia i zaklejać delikatnie, uważać aby nie rozerwać ciasta, jest dosyć delikatne i kruche. Układać na ściereczce posypanej mąką. Wrzucać na wrzątek i gotować do czasu wypłynięcia. Delikatnie wyjmować. Następnie polać oliwą lub okrasą, dość obficie aby pierogi się nie skleiły.
Podawać z okrasą cebulową, można posypać czerwonym pieprzem lub ulubionymi ziołami.
Smacznego!
Tytuł; Wiosna Wege, ponad 400 sprawdzonych przepisów.
Autor; Renata Duczyńska - Surmacz
Wydawnictwo; Buchmann
Rok wydania; 2020
Oprawa; Twarda
środa, 1 kwietnia 2020
Marny, Andrew Sean Greer - recenzja książki.
Marny - Andrew Sean Greera to powieść jakiej jeszcze u mnie nie było.
Artur Marny to jak sam o sobie mówi, trzecioligowy pisarz który w chwili obecnej sam nie wie dokąd ma zmierzać. Niedługo skończy pięćdziesiąt lat a jakby tego było mało, dostaje zaproszenie na ślub od swojego byłego partnera, z którym był w związku 9 lat.
Freddy bo tak miał na imię jego partner, nie był jego jedyną miłością. Między czasie spotykał się także z innymi mężczyznami, Freddy był młodym mężczyzną a Marny jednak wybierał nieco starszych kochanków. To z takimi czuł się najlepiej, mimo to ślub byłego partnera bardzo go zdziwił i poczuł w sercu ukłucie zazdrości. Nie mógł przecież się na nim pojawić, to jak strzał w kolano.
Jak dziś, pamięta ostatniego pożegnalnego całusa i wyznanie Freddiego, że jednak jest ktoś inny a parę miesięcy później w skrzynce pocztowej zaproszenie na ślub? to było za dużo...
Marny postanowił zrobić wszystko aby się nie pojawić na tym ślubie. Kiedy dostał propozycję poprowadzenia konferencji, wykładów , nie zastanawiał się ani chwili. Przyjmował wszystkie zaproszenia.To było jego wybawienie...
W czasie podróży przez Francję, Indie, Niemcy i Japonię - Artur prawie się zakochuje. Mimo wszystkich wpadek, nieszczęść i innych błędów, ta książka to przede wszystkim wzruszająca historia miłosna.
Marny, to opowieść o mężczyźnie który jest "lękiem starości" i "lękiem samotności".
To bardzo ciekawa i zabawna powieść o gejowskim pisarzu, przeżywającym kryzys wieku średniego. To takie męskie wydanie znanej nam wszystkim, serialowej Bridget Jones. Nieco sarkastyczny, zgorzkniały i ogromnie wystraszony wizją zbliżających się 50 urodzin facetem.
Tytuł; Marny
Autor; Andrew Sean Greer
Wydawnictwo; Wab
Ilość stron; 303 strony
Oprawa; miękka
Rok wydania; 2017 rok
Polecam!
Artur Marny to jak sam o sobie mówi, trzecioligowy pisarz który w chwili obecnej sam nie wie dokąd ma zmierzać. Niedługo skończy pięćdziesiąt lat a jakby tego było mało, dostaje zaproszenie na ślub od swojego byłego partnera, z którym był w związku 9 lat.
Freddy bo tak miał na imię jego partner, nie był jego jedyną miłością. Między czasie spotykał się także z innymi mężczyznami, Freddy był młodym mężczyzną a Marny jednak wybierał nieco starszych kochanków. To z takimi czuł się najlepiej, mimo to ślub byłego partnera bardzo go zdziwił i poczuł w sercu ukłucie zazdrości. Nie mógł przecież się na nim pojawić, to jak strzał w kolano.
Jak dziś, pamięta ostatniego pożegnalnego całusa i wyznanie Freddiego, że jednak jest ktoś inny a parę miesięcy później w skrzynce pocztowej zaproszenie na ślub? to było za dużo...
Marny postanowił zrobić wszystko aby się nie pojawić na tym ślubie. Kiedy dostał propozycję poprowadzenia konferencji, wykładów , nie zastanawiał się ani chwili. Przyjmował wszystkie zaproszenia.To było jego wybawienie...
W czasie podróży przez Francję, Indie, Niemcy i Japonię - Artur prawie się zakochuje. Mimo wszystkich wpadek, nieszczęść i innych błędów, ta książka to przede wszystkim wzruszająca historia miłosna.
Marny, to opowieść o mężczyźnie który jest "lękiem starości" i "lękiem samotności".
To bardzo ciekawa i zabawna powieść o gejowskim pisarzu, przeżywającym kryzys wieku średniego. To takie męskie wydanie znanej nam wszystkim, serialowej Bridget Jones. Nieco sarkastyczny, zgorzkniały i ogromnie wystraszony wizją zbliżających się 50 urodzin facetem.
Tytuł; Marny
Autor; Andrew Sean Greer
Wydawnictwo; Wab
Ilość stron; 303 strony
Oprawa; miękka
Rok wydania; 2017 rok
Polecam!
Zostań, jesli kochasz... Wróć, jesli pamiętasz... Recenzja książki.
Zostań, jeśli kochasz - Wróć, jeśli pamiętasz napisane przez Gayle Forman, to zbiorowe wydanie bestsellerowych książek przetłumaczonych na ponad 40 języków. Dodatkowo w tym wydaniu dodany jest prequel nigdzie nigdy wcześniej nie publikowany.
Zostań jeśli kochasz...
Główną bohaterką powieści jest nastolatka Mia. Pewnego zimowego ranka dochodzi do tragicznego wypadku samochodowego w którym była cała jej rodzina. Rodzice a także młodszy brat giną na miejscu, ona pozostaje w dziwnym zawieszeniu. Opuszcza swoje ciało i przygląda się wszystkiemu z niedowierzaniem. Przygląda się cierpieniu swoim bliskim którzy dowiadują się o tragicznym wypadku. Widzi ból dziadków, przyjaciół ale nikogo nie może pocieszyć...
Wspomina swoje zycie, opowiada o swojej pasji, miłości a także rodzinie. Bardzo poruszająca książka, wyciśnie nie jedną łzę...
Wróć, jeśli pamiętasz...
To ciąg dalszy losów Mii i Adama o którym dowiemy sięwięcej w pierwszej części. Minęły trzy lata od tragicznego wypadku który na zawsze zmienił życie Mii. Mimo tak bolesnej straty jaką jest strata rodziców i brata. Mia obudziła się ze śpiączki... ale zniknęła z życia adama, dlaczego? Teraz żyją po dwóch stronach Ameryki. Ona wschodząca gwiazda wśród Wiolonczelistek, On, jako rockman, idol nastolatek i obiekt zainteresowań tabliodów.
Ale pewnego dnia los daje im drugą szansę...
Czy to oznacza,że czeka ich wspólna przyszłość?
O tym jak i innych ciekawych wątkach przeczytacie w tej powieści.
Tytuł; Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz.
Autor; Gayle Forman
Wydawnictwo; Nasza Księgarnia
Ilość stron; 384 strony
Oprawa; Miękka
Rok wydania; 2019 rok
Polecam.
Wspomina swoje zycie, opowiada o swojej pasji, miłości a także rodzinie. Bardzo poruszająca książka, wyciśnie nie jedną łzę...
Wróć, jeśli pamiętasz...
To ciąg dalszy losów Mii i Adama o którym dowiemy sięwięcej w pierwszej części. Minęły trzy lata od tragicznego wypadku który na zawsze zmienił życie Mii. Mimo tak bolesnej straty jaką jest strata rodziców i brata. Mia obudziła się ze śpiączki... ale zniknęła z życia adama, dlaczego? Teraz żyją po dwóch stronach Ameryki. Ona wschodząca gwiazda wśród Wiolonczelistek, On, jako rockman, idol nastolatek i obiekt zainteresowań tabliodów.
Ale pewnego dnia los daje im drugą szansę...
Czy to oznacza,że czeka ich wspólna przyszłość?
O tym jak i innych ciekawych wątkach przeczytacie w tej powieści.
Tytuł; Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz.
Autor; Gayle Forman
Wydawnictwo; Nasza Księgarnia
Ilość stron; 384 strony
Oprawa; Miękka
Rok wydania; 2019 rok
Polecam.
Sałatka buraczkowa z serem feta w słodkim sosie.
Kochani, teraz mamy mnóstwo czasu na gotowanie i na rzeczy na które kiedyś go nie mieliśmy...
Dziś zapraszam na pyszną sałatką. Do obiadu lub solo...
Składniki;
5 średnich buraków czerwonych
1/3 kostki sera feta
1 cebula
4 łyżki pestek dyni
garść zielonych oliwek
Sos;
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
pieprz do smaku
1 łyżka musztardy miodowej
Przygotowanie;
Buraki gotujemy do miękkości, możemy je też upiec zawinięte w folię w piekarniku. Kroimy w średnią kostkę, cebulę kroimy w kostkę, tak samo ser feta. Do miski przekładamy buraki, ser, cebule i oliwki. Pestki chwilę prażymy na suchej patelni, dodajemy do buraków.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Następnie wlewamy do buraków i mieszamy delikatnie aby zachować kształt sera.
Dziś zapraszam na pyszną sałatką. Do obiadu lub solo...
5 średnich buraków czerwonych
1/3 kostki sera feta
1 cebula
4 łyżki pestek dyni
garść zielonych oliwek
Sos;
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
pieprz do smaku
1 łyżka musztardy miodowej
Przygotowanie;
Buraki gotujemy do miękkości, możemy je też upiec zawinięte w folię w piekarniku. Kroimy w średnią kostkę, cebulę kroimy w kostkę, tak samo ser feta. Do miski przekładamy buraki, ser, cebule i oliwki. Pestki chwilę prażymy na suchej patelni, dodajemy do buraków.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Następnie wlewamy do buraków i mieszamy delikatnie aby zachować kształt sera.
Podajemy z pieczywem, samą lub jako sałatkę obiadową.
Smacznego!