Dziś zapraszam na pyszną sałatką. Do obiadu lub solo...
5 średnich buraków czerwonych
1/3 kostki sera feta
1 cebula
4 łyżki pestek dyni
garść zielonych oliwek
Sos;
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
pieprz do smaku
1 łyżka musztardy miodowej
Przygotowanie;
Buraki gotujemy do miękkości, możemy je też upiec zawinięte w folię w piekarniku. Kroimy w średnią kostkę, cebulę kroimy w kostkę, tak samo ser feta. Do miski przekładamy buraki, ser, cebule i oliwki. Pestki chwilę prażymy na suchej patelni, dodajemy do buraków.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Następnie wlewamy do buraków i mieszamy delikatnie aby zachować kształt sera.
Podajemy z pieczywem, samą lub jako sałatkę obiadową.
Smacznego!
Nie miałam pojęcia, ze feta i buraki mogą się tak dobrze komponować. Jestem bardzo ciekawa przepisu i smaku :)
OdpowiedzUsuń