A zatem udanych wypieków.
Składniki na ciasto;
50 dag mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
ok 1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
10 dag masła
dodatkowo;
50 dag mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
ok 1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
10 dag masła
dodatkowo;
1 jajko do posmarowania baranka
Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dużą blachę z wyposażenia kuchenki przykrywamy papierem. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Zaczynamy od nieco większej głowy, potem rogi i cała reszta. Oczy robimy z rodzynków lub ziela angielskiego czy goździków. Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy na złoto. Około 30 min, należy czas pieczenia kontrolować.
Można też polać lukrem po upieczeniu,
Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dużą blachę z wyposażenia kuchenki przykrywamy papierem. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Zaczynamy od nieco większej głowy, potem rogi i cała reszta. Oczy robimy z rodzynków lub ziela angielskiego czy goździków. Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy na złoto. Około 30 min, należy czas pieczenia kontrolować.
A tak wygląda przed pieczeniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz