środa, 8 kwietnia 2020

Brytyjskie bułeczki z krzyżykiem ( Hot Cross Buns)

Swięta jakie w tym roku będą, każdy wie... ale aby ten czas przetrwać i przeżyć go na tyle dobrze na ile się da, polecam przygotować na Wielki Piątek pyszne drożdżowe bułeczki. Rodzynki, cynamon, kardamon... W domu pachnie cudnie, a jak smakuje!?


Składniki na zaczyn;
40 g mąki pszennej
190 g letniego mleka
pół łyżki cukru
18 g świeżych drożdży

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Drożdże powinny się rozpuścić. Przykryć i odstawić na około 30 minut.

Składniki na bułeczki;
35 dag mąki pszennej
4 łyżki masła
1 jajko
1/4 szkl cukru trzcinowego Skworcu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego kardamonu Skworcu
pół łyżeczki cynamonu Skworcu
pół łyżeczki przyprawy do piernika Skworcu
3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag rodzynek Skworcu
cały wcześniejszy zaczyn


Przygotowanie;
Do miski przesiać mąkę, dodać masło o temp, pokojowej. Mikserem wymieszać do powstania kruszonki. Dodać jajko, sól, przyprawy i nadal zmiksować, dodać cały zaczyn. Wymieszać mikserem a następnie wyrabiać rękami koło 10 minut. Dodać rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Po pół godzinie wyrobić jeszcze raz. Odstawić. 
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, urywać po kawałku i formować bułeczki wielkości mandarynek lub nieco większe. Układać w foremce w dość sporych około 2-3 cm. odstępach. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. 
Tuz przed włożeniem do pieca na każdej bułeczce zrobić krzyż z pasty mącznej.

Składniki na pastę;
10 dag mąki pszennej
35 g oleju
80 g wody

Dodatkowo;
4-5 łyżek golden syropu Skworcu 

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Konsystencja ma być na tyle gęsta aby nie rozpływała się po bułkach i aby można ją było wycisnąć z rękawa cukierniczego. 
Na każdą bułeczkę wyciskamy pastę tworząc krzyż, od razu bułki wkładamy do pieca. Pieczemy około 15-20 min w temp 200 - 220 C. Wszystko zależy od piekarnika. Uważać aby ich nie spalić.

Po wyjęciu bułeczki posmarować rozpuszczonym golden syropem ( podgrzanym w mikrofali)



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Tak! Znam te bułeczki, ale mam do nich jakiś niesmak. Oczywiście nie chodzi o Twoje - te robione tutaj, po prostu mi nie smakują. Kiedyś koleżanka Polka zrobiła w domu i były przepyszne.. :)

    OdpowiedzUsuń