Składniki na zaczyn;
40 g mąki pszennej
190 g letniego mleka
pół łyżki cukru
18 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Drożdże powinny się rozpuścić. Przykryć i odstawić na około 30 minut.
Składniki na bułeczki;
35 dag mąki pszennej
4 łyżki masła
1 jajko
1/4 szkl cukru trzcinowego Skworcu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego kardamonu Skworcu
pół łyżeczki cynamonu Skworcu
pół łyżeczki przyprawy do piernika Skworcu
3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag rodzynek Skworcu
cały wcześniejszy zaczyn
Przygotowanie;
Do miski przesiać mąkę, dodać masło o temp, pokojowej. Mikserem wymieszać do powstania kruszonki. Dodać jajko, sól, przyprawy i nadal zmiksować, dodać cały zaczyn. Wymieszać mikserem a następnie wyrabiać rękami koło 10 minut. Dodać rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Po pół godzinie wyrobić jeszcze raz. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, urywać po kawałku i formować bułeczki wielkości mandarynek lub nieco większe. Układać w foremce w dość sporych około 2-3 cm. odstępach. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
Tuz przed włożeniem do pieca na każdej bułeczce zrobić krzyż z pasty mącznej.
Składniki na pastę;
10 dag mąki pszennej
35 g oleju
80 g wody
Dodatkowo;
4-5 łyżek golden syropu Skworcu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Konsystencja ma być na tyle gęsta aby nie rozpływała się po bułkach i aby można ją było wycisnąć z rękawa cukierniczego.
Na każdą bułeczkę wyciskamy pastę tworząc krzyż, od razu bułki wkładamy do pieca. Pieczemy około 15-20 min w temp 200 - 220 C. Wszystko zależy od piekarnika. Uważać aby ich nie spalić.
Po wyjęciu bułeczki posmarować rozpuszczonym golden syropem ( podgrzanym w mikrofali)
Smacznego!
Tak! Znam te bułeczki, ale mam do nich jakiś niesmak. Oczywiście nie chodzi o Twoje - te robione tutaj, po prostu mi nie smakują. Kiedyś koleżanka Polka zrobiła w domu i były przepyszne.. :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj sama, może uda Ci się odtworzyć ten smak ;-)
Usuń