Dziś babka z białek , czarno biała.
Polecam...
Składniki;
7 białek
20 dag cukru
40 dag mąki pszennej
2 łyżki kakao Skworcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
180 ml ciepłego mleka
25 dag stopionego masła
szczypta soli Skworcu
sok wyciśnięty z całej cytryny
3 łyżki masła
3 łyżki kakao Skworcu
3 łyżki cukru pudru
kilka łyżek wody lub mleka
Przygotowanie;
Białka upić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal miksować. do czasu aż się rozpuści. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, ciepłe mleko a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wszystko dokładnie mieszać szpatułką do połączenia składników. Robimy to powoli aby ciasto nie "siadło". Pod koniec wlewamy sok z cytryny. Ciasto dzielimy na dwie połowy, do jednej dodajemy kakao. Przekładamy do formy na babkę z kominem. Najpierw wkładamy ciemne ciasto, potem jasne lub na przemian. Jeśli używamy sylikonowej nie musimy jej natłuszczać. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 45-50 min. Do tzw. suchego patyczka.
Wszystkie składniki polewy przekładamy do garnka (oprócz wody) Mieszamy do rozpuszczenia masła, jeśli masa jest za gęsta stopniowo dodajemy po łyżce wody. Ciągle mieszamy. Kiedy polewa jest już gładka pędzelkiem smarujemy dokładnie ciasto z każdej strony. Nakładamy dość grubą warstwę aby nie było jasnych prześwitów. Wstawiamy do lodówki aby polewa stężała, podajemy.
Piękna babka! Narobiłaś mi apetytu. W moim domu z lat dzieciństwa mama zawsze robiła babkę w polewie czekoladowej :)
OdpowiedzUsuń