Naleśniki i różnego rodzaju placuszki robię bardzo często. Ten pomysł na pewno spodoba się dzieciom.
Nadzienie za każdym razem może być inne, u mnie trafiło na prażone jabłka z cynamonem.
A więc zaczynamy!
Składniki;
pół szkl. ciepłej wody
1 szkl. maki pszennej
1 szkl. mleka
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki suchych drożdży
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Farsz:
3 jabłka
masło
cukier
cynamon
Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie aby nie było zadnej grudki. Następnie odstawiamy na kilkanaście minut aby nieco podrosło. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczke. Wkładamy na patelnie, posypujemy cukrem i cynamonem. Dusimy chwile az owoce zmiękną a powstały sok wyparuje.
Ciasto chochelką wylewamy na malą patelnie wylewając na sam srodek, aby powoli rozchodziło się po patelni. Najlepiej smażyć na suchej patelni. Jednak jeśli nam się przyklejają to możemy cieniutką warstwą oleju posmarować patelnie. Placki smażymy tylko z jednej strony do zrumienienia i odkładamy. (srednica takiego placka powinna wynosic około 15 cm)
Najlepiej na jeszcze ciepły placek wyłożyć łyzke farszu i sklejać boki. Brytfanke wyłożyć pergaminem i układac zlepione pakieciki. Włozyc do nagrzanego piekarnika do temp.160 C i piec około 10 min. Przed włożeniem możemy wierzch naszych pakiecików posmarować rozpuszczonym masłem.
Po wyjeciu z piekarnika pakieciki możemy polać miodem, syropem klonowym lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Nadzienie za każdym razem może być inne, u mnie trafiło na prażone jabłka z cynamonem.
A więc zaczynamy!
Składniki;
pół szkl. ciepłej wody
1 szkl. maki pszennej
1 szkl. mleka
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki suchych drożdży
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Farsz:
3 jabłka
masło
cukier
cynamon
Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie aby nie było zadnej grudki. Następnie odstawiamy na kilkanaście minut aby nieco podrosło. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczke. Wkładamy na patelnie, posypujemy cukrem i cynamonem. Dusimy chwile az owoce zmiękną a powstały sok wyparuje.
Ciasto chochelką wylewamy na malą patelnie wylewając na sam srodek, aby powoli rozchodziło się po patelni. Najlepiej smażyć na suchej patelni. Jednak jeśli nam się przyklejają to możemy cieniutką warstwą oleju posmarować patelnie. Placki smażymy tylko z jednej strony do zrumienienia i odkładamy. (srednica takiego placka powinna wynosic około 15 cm)
Najlepiej na jeszcze ciepły placek wyłożyć łyzke farszu i sklejać boki. Brytfanke wyłożyć pergaminem i układac zlepione pakieciki. Włozyc do nagrzanego piekarnika do temp.160 C i piec około 10 min. Przed włożeniem możemy wierzch naszych pakiecików posmarować rozpuszczonym masłem.
Po wyjeciu z piekarnika pakieciki możemy polać miodem, syropem klonowym lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!