No i co mamy czerwiec, pogoda w końcu jest taka jaka być powinna ;-) Można by cały dzień spędzać na dworze ,ale przecież tez musimy coś jeść. Więc dziś zapraszam na świeżą kapustkę - taką z przecierem pomidorowym i koperkiem!
Składniki;
1 główka świeżej kapusty
1 cebula
1 laska zwyczajnej
sól,pieprz
2 łyzki przecieru pomidorowego
1 pęczek koperku
lisc laurowy i ziele angielskie
3 łyzki oliwy
Kapuste płuczemy i szatkujemy(wcześniej wycinając środek).Wrzucamy do garnka i wlewamy około pół szklanki wody. Przykrywamy pokrywką wrzucając wczesniej lisc i ziele. Cebule kroimy w drobna kosteczke i podsmażamy na oliwie. Kiełbase kroimy w półplasterki i również podsmażamy na oliwie. Kiedy kapusta jest już miękka doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli woda wyparowała to dolewamy odrobine i jeszcze chwile gotujemy. Wrzucamy kiełbase i cebulke a na samym końcu posiekany koperek.
Podajemy z ziemniakami albo z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz