Oto światowy bestseller który zdobył prestiżowe nagrody dla najlepszych książek kulinarnych. "Sztuka fermentacji" bo mowa właśnie o tej książce to ponad 600 stron unikalnej wiedzy o tym, jak poddać fermentacji dosłownie każdą jadalną roślinę, a także nabiał i mięso. Kiedy pierwszy raz przejrzałam tę księgę byłam zaskoczona informacjami na temat fermentacji wielu rzeczy, chociażby fasoli czy orzechów. Ale kiedy dokładnie przestudiowałam tą księgę a przejrzenie 600 stron zajmuje trochę czasu, wtedy wiele rzeczy miało sens. Ale może od początku...
Książka podzielona jest na 14 rozdziałów. Pierwsze z nich to ogólne wiadomości na temat fermentacji, co to jest, jak prawidłowo fermentować, co do tego potrzebujemy itd... wiedza jest ogromna i aby wszystko dokładnie zrozumieć należy przeczytać wszystko dokładnie i w skupieniu. O ile ogórki umiem ukisić bez mrugnięcia okiem to zrobienie domowego jogurtu to już dla mnie wyższa szkoła jazdy...
Autor wszystko opisuje z najmniejszymi szczegółami, więc gwarantuje odtworzymy każdy przepis krok po kroku. Podpowiada jakie naczynia wybrać, jakich unikać i dlaczego. opowiada o wodzie która jest głównym składnikiem fermentacji.
W kolejnych rozdziałach dowiemy się co fermentować i jak. I tutaj mamy propozycję wielu warzyw, owoców a nawet mięsa i ryb...
Nigdy nie jadłam kiszonych pomidorów ale niebawem się to zmieni ponieważ z Sandorem Ellixem Katzem, światowym guru fermentacji musi się to udać. Z tą książką kiszenie staje się dziecinnie proste a inspirujące przepisy zaczerpnięte z kuchni całego świata rozbudzają apetyt na więcej.
W kolejnej części poznamy metody peklowania mięsa i kiełbas na sucho, fermentowania ryb i mięsa w serwatce, kiszonej kapuście i kimchi. Poznamy też wiele przepisów z całego świata chociażby japońskie nare zushi albo filipińskie dania których nazwy nie sposób wymówić. Dowiemy się też o dawnych metodach które w niektórych miejscach na ziemi praktykowane są do dzisiaj mowa o zakopywaniu mięsa i ryb czy suszeniu mięsa.
Ta książka to naprawdę skarbnica wiedzy i potrzeba wiele czasu aż dokładnie się ją całą przestudiuje. Autor poruszył nawet temat utylizacji zwłok, kompostowania odpadów w rolnictwie i wiele innych rzeczy chociażby użyźniania gleby. Wydawałoby się, że nic to nie ma wspólnego z fermentacją ale jednak po wnikliwej analizie okazuje się, że oczywiście ma i to wiele wspólnego.
Książka dla mnie w pewnych momentach jest nieco egzotyczna a to wszystko wynika z małej wiedzy na temat kiszenia. Po jej dokładniejszym przestudiowaniu zdecydowanie się to zmieni bo wszystkiego nie da się nauczyć w jeden dzień. To świetna książka dla osób które mają dostęp do mnóstwa warzyw i owoców z własnego ogrodu, z którymi czasami nie mają co zrobić i lądują one na kompostowniku. Ale dlaczego?! a no z naszej niewiedzy bo kto by pomyślał, że można zakisić groch, śliwki, fasole czy wiele innych warzyw. Dzięki tej książce śmiem sądzić, że zredukujemy wyrzucanie warzyw i owoców, ponieważ przerobimy je zanim się zepsują... czyż to nie brzmi optymistycznie?
Kilka słów o książce...
Tytuł; Sztuka Fermentacji
Autor; Sandor Ellix Katz
Oprawa; Twarda
Wydawnictwo; Kobiece
Ilość stron; 620 stron
Rok wydania; 2021 rok
To idealna książka na sezon letni, więc nie czekaj - zamów już dziś! a zobaczysz ilu produktom uratujesz życie!