Mówią ,że buraki są bardzo zdrowe... więc ja dziś proponuje Wam tarte właśnie z burakami, mięsem i serem feta. Wyszło pysznie! Polecam.
Składniki na ciasto;
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
odrobina soli
10 dag masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
odrobina soli
Składniki na nadzienie;
2 ugotowane buraki ćwikłowe
garść szpinaku
1 ząbek czosnku
20 dag szynki pieczonej
15 dag sera feta
sól, pieprz , słodka czerwona papryka do smaku
3 jajka
350 ml śmietany 18%
1 łyżka masła
Przygotowanie;
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Wykładamy dno i boki formy na tarte o średnicy 28cm i wkładamy do lodówki. Szpinak myjemy , odsączamy i dusimy na łyżce masła. Dodajemy starty czosnek, doprawiamy do smaku, odstawiamy. Szynkę, ser a także buraki kroimy w kostkę. Wyjmujemy foremkę z lodówki. Na cieście wykładamy szpinak, następnie pokrojoną szynkę i buraki. W misce mieszamy jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy sos na tarte. Na wierzchu układamy kawałki sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 40 min aż się zetnie i zarumieni.
Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też zasmakuje.
Zapraszam!