poniedziałek, 30 stycznia 2017

Tarta z burakami i serem feta.

Mówią ,że buraki są bardzo zdrowe... więc ja dziś proponuje Wam tarte właśnie z burakami, mięsem i serem feta. Wyszło pysznie! Polecam.


Składniki na ciasto;
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
odrobina soli 
 
Składniki na nadzienie;
2  ugotowane buraki ćwikłowe
garść szpinaku
1 ząbek czosnku
20 dag szynki pieczonej 
15 dag sera feta
sól, pieprz , słodka czerwona papryka do smaku
3 jajka
350 ml śmietany 18%
1 łyżka masła
 
Przygotowanie;
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Wykładamy dno i boki  formy na tarte o średnicy 28cm i wkładamy do lodówki. Szpinak myjemy , odsączamy i dusimy na łyżce masła. Dodajemy starty czosnek, doprawiamy do smaku, odstawiamy. Szynkę, ser a także buraki kroimy w kostkę. Wyjmujemy foremkę z lodówki. Na cieście wykładamy szpinak, następnie pokrojoną szynkę i buraki. W misce mieszamy jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy sos na tarte. Na wierzchu układamy kawałki sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 40 min aż się zetnie i zarumieni.
Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też zasmakuje.


 Zapraszam!

sobota, 28 stycznia 2017

Rozmarynowe frytki z piekarnika.

Któż z nas nie lubi frytek?! no ale jest jedno ale... są bardzo kaloryczne niestety! ja postanowiłam przygotować je w piekarniku, trochę mniej kaloryczna wersja. Wyszły super...
Więc zapraszam!


Składniki;
1 kg ziemniaków
2-3 łyżki oleju
ok, pół łyżeczki soli, rozmarynu a także czerwonej papryki i pieprzu do smaku
dowolny sos do podania
 
Przygotowanie;
Ziemniaki obieramy, myjemy a następnie kroimy na grubsze frytki. Wkładamy do miski, wlewamy olej i wrzucamy wszystkie przyprawy. Mieszamy tak aby wszystkie frytki były dobrze pokryte przyprawami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia a na nim rozkładamy frytki, tak aby się nie stykały. Pieczemy około 40-50 min w 180C.
Podajemy z sosem.


Smacznego!

piątek, 27 stycznia 2017

Sernik z kakaową kruszonką.

Przed nami weekend więc czas na kolejne pyszne ciasto! Padło na sernik, ja uwielbiam!
Polecam , naprawdę pyszny!



Składniki na masę serową;
60 dag sera twarogowego
2 jajka + 4 białka ze składników na ciasto
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
pół szklanki mleka
2 łyżki kaszy manny
10 dag rozpuszczonego masła
 
Składniki na ciasto;
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szkl. mąki gryczanej
10 dag miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
4 żółtka
 
Wykonanie;
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i pozostałe składniki. Wyrabiamy na gładkie  ciasto. Wkładamy je, na około 10 minut, do zamrażalnika. Jeśli ciasto nie będzie się chciało kleić można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
Go miski przekładamy ser, dodajemy jajka, mleko, blendujemy aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem ( tylko dno).  Ciasto wyjmujemy i dzielimy na pół. Jedną częśc ścieramy na grubych oczkach tarki i dokładnie wykładamy nim dno. Dociskając. Wylewamy masę serową a na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 50 min.


 Smacznego!

poniedziałek, 23 stycznia 2017

Domowe kakao i ...... śniegowe bałwanki.

Za oknami zima, nie da się nie zauważyć, chociaż dociera do mnie, że nie wszyscy mogą się cieszyć takim pięknym śniegiem jak my. Kilka dni temu dosyć sporo go napadało. Kiedy wstałam z łóżka wiedziałam ,ze dziś koniecznie musimy ulepić śniegowego bałwana!
I tak też było... poczułam się dzieckiem które z wielką radością bawi się w śniegu!
Podczas tej zabawy powstały piękne bałwanki no i nie mogło zabraknąć sankowych zjazdów z wysoookiej górki ;-)


Ale, ale... przecież temperatury za oknem są minusowe i po takiej śnieżnej zabawie koniecznie trzeba się czymś rozgrzać. Ja postawiłam na prawdziwe domowe kakao. Robi się je ekspresowo a dodatkowo pozbawione jest ogromnej ilości cukru które dominuje w sklepowych "gotowcach".


Składniki;
2 szklanki mleka
6 płaskich łyżeczek kakao
2 łyżki cukru lub miodu
do smaku cynamon lub kardamon a także chili jeśli ktoś lubi

Wszystkie potrzebne składniki można kupić w sklepie internetowym Skworcu.com.pl. Zaczynając od kakao które jest dostępne w wersji mielonej , możemy też  kupić ziarna prażone kakaowca z których sami za pomocą młynka możemy w domu uzyskać kakao. Ja do mojego kakao dodałam
mielony kardamon, poszłam na łatwiznę używając gotowego proszku. Ale nie byłabym sobą gdybym nie sprawdziła całego procesu jego  powstawania. Sklep Skworcu mi to ułatwił ,dzięki niemu wiem , jak wyglądają strąki kardamonu z których pozyskuje się ziarna kardamonu które na samym końcu się mieli. Ziarna kakaowca jak i strąki kardamonu widać na zdjęciu.

Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego kakao należy podgrzać mleko do odpowiedniej temperatury (najlepiej aby było gorące). Wsypać cukier a także kakao które wcześniej wymieszałam z kilkoma łyżkami zimnego mleka aby nie było żadnych grudek. Dokładnie wymieszać i ..... podawać. Po wierzchu posypać kardamonem lub cynamonem albo chilli.
Smacznego!

A kiedy już jesteście rozgrzani do czerwoności po tak pysznym napoju chodźcie z nami lepić śniegowego Bałwanka!





Udanych zabaw w śniegu ;-)

A po powrocie do domu nie zapomnijcie o pysznym domowym kakao!


Smacznego!

środa, 18 stycznia 2017

Gulasz mięsny z czarną fasolą.

Dzisiaj mam dla Was dosyć szybką propozycję. Wystarczy kilka godzin wcześniej namoczyć groch a później pójdzie jak z płatka!
Zapraszam! Dodam, że czarną fasolę jadłam pierwszy raz i zapewne nie ostatni. A fasolę można kupić w sklepie Skworcu.com.pl


Składniki;
40 dag łopatki wieprzowej
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
kilka łyżek oleju
1 mała cebula
 
Przygotowanie;
Groch namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia odlewamy wodę z fasoli. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy z każdej strony. Dodajemy starty czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy dalej do zrumienienia.
Następnie wrzucamy fasolę i dolewamy wody, dusimy około 40 min. na małym ogniu. Kiedy mięso i groch będą miękkie  dolewamy sos sojowy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy z ryżem.


Smacznego!

Produkty ze sklepu Skworcu.com.pl można także zamawiać na Allegro.pl
 

niedziela, 15 stycznia 2017

Japoński makowiec.

Hmmm... jest niedziela więc do popołudniowej kawy czy herbaty przydałoby się jakieś ciasto! ja polecam to, oczywiście dziś go już nie upieczecie ale może w najbliższych dniach?!
Polecam!



Składniki;
50 dag  suchego maku
30 dag cukru
25 dag masła
9 jajek
70 dag jabłek
budyń śmietankowy 1 opakowanie
15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, skorka z pomarańczy)
1 flakonik olejku arakowego
10 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
polewa;
tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki masła
orzechy włoskie  mielone
 
Przygotowanie;
Mak sparzamy (zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 10 min)odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę razem z bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Do masy maślanej dodajemy mak, budyń w proszku, olejek arakowy, proszek do pieczenia i  kasze manne, jabłka starte i wszystko ze sobą mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35cm. Pieczemy około 1 godz. w temp 180C.
Po ostygnięciu polewamy polewa czekoladową i posypujemy orzechami.
 
Polewa;
Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku, mieszamy. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Posypujemy mielonymi orzechami włoskimi.


Smacznego!

piątek, 13 stycznia 2017

Pieczona karkówka w indyjskiej marynacie.

Mięso zaczęłam piec od niedawna... i wiecie co? żałuję ,że nie zrobiłam tego wcześniej! Domowe mięso smakuje wręcz wybornie! Ze sklepu może się schować ... ;-)
Polecam!

A potrzebne składniki marynaty tradycyjnie możecie zakupić w internetowym sklepie Skworcu.com.pl


Składniki;
1,5 kg karkówki wieprzowej
2 łyżki przyprawy tikka masala Skworcu
1 łyżka przyprawy tandoori masala Skworcu
1/3 szklanki  ciemnego sosu sojowego
pół łyżeczki czerwonego pieprzu Skworcu (wcześniej zmielonego)
1 łyżka suszonych liści kozieradki Skworcu
 
Przygotowanie;
Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą. Mięso myjemy a następnie  osuszamy. Wkładamy do pojemnika z marynata. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy na kilka godzin. A najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z marynatą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 2 godz. Delikatnie sprawdzając szpikulcem czy mięso już jest miękkie. Dodatkowo podczas pieczenia mięso należy polewać sosem lub je przekręcać. Jeśli płyn wyparuje należy dolewać po ok pół szklanki wody.
Kiedy mięso przestygnie, kroimy w plastry. Idealne na kanapkę. Na ciepło również można podać do obiadu.


Smacznego!

czwartek, 12 stycznia 2017

Sałatka rybna na krakersach.

Dziś dodaję przepis na sałatkę z tuńczykiem. Znalazłam go w sieci więc większość z Was już zapewne go widziała. Mimo to zapraszam!


Składniki;
1 paczka krakersów (łącznie 36 krakersów)
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka tuńczyka
pół puszki kukurydzy
1 mała czerwona cebula
10 dag żółtego sera
majonez
sól, pieprz
szczypiorek
 
Przygotowanie;
Jajka należy przekroić na pół. Żółtka rozgniatamy widelcem, białka natomiast ścieramy na drobnych oczkach tarki i mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i odsączoną kukurydzę. Mieszamy. Żółty ser ścieramy na tarce i mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Możemy doprawić solą lub pieprzem do smaku.
Na podkładce  czy desce układamy 12 krakersów. Na nie delikatnie wykładamy żółty ser z majonezem. Nie dociskamy zbyt mocno aby krakersy się nie pokruszyły. Przykrywamy kolejnymi krakersami. Wykładamy tuńczyka. Znów krakersy , a następnie białka wymieszane z majonezem. Całość posypujemy żółtkami. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc aby krakersy nieco zmiękły. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Kroimy wzdłuż linii krakersów.


Smacznego!

wtorek, 10 stycznia 2017

Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną.

Dziś mam dla Was ciasto. Takie zwyczajne, ale jakie pyszne!
Zapraszam!


Składniki na biszkopt;
8  jajek
8 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia  
 
Składniki na masę jabłkową;
2 kg  jabłek
2 galaretki pomarańczowe
cukier do smaku  
 
Składniki na masę śmietanową;
500 ml. śmietany 30%
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
3-4 łyżki cukru pudru
 
Dodatkowo ;
kakao do dekoracji
 
Przygotowanie;
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Wyłączamy mikser i dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na blachę 25x35cm i pieczemy około 25 min. w temp. 180C. W czasie gdy biszkopt się piecze robimy ciasto na identyczny drugi biszkopt.
 
Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, wkładamy do garnka, dosypujemy cukier do smaku i smażymy aż zmiękną. Do gorącej masy wsypujemy galaretki, mieszamy. Pozostawiamy aby lekko przestygły.
Jeden biszkopt wkładamy do blachy w której się piekł, na niego wylewamy jabłka które przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki aby zastygło. Kiedy jabłka już się zastygły robimy masę śmietanową.
Do miski wlewamy śmietanę , dodajemy cukier i miksujemy aż zrobi się sztywna. Żelatynę należy rozpuścić we wrzącej  wodzie, dokładnie mieszać aby nie było grudek. Kiedy przestygnie małym strumieniem wlewać do śmietany, ciągle ubijając. Ale tylko chwile do momentu aż się składniki połączą.
śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Rozsmarować a widelcem zrobić dekoracyjne paski. Włożyć do lodówki do stężenia. Na końcu tuż przed podaniem posypać po wierzchu kakao.
 

Smacznego!

sobota, 7 stycznia 2017

Warzywna zupa z czarnym oczkiem.

No i mamy zimę! u mnie na termometrze powyżej -20. A u Was jaka temperatura za oknami? w taką pogodę nie ma nic lepszego jak pyszna rozgrzewająca zupa!
Ja jestem za , a Wy?

A podstawowy składnik tej zupy i nie tylko znajdziecie w tym sklepie Skworcu.com.pl


Składniki;
25 dag grochu czarne oczko Skworcu
20 dag wędzonego boczku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4-5 ziemniaków
sól, pieprz, odrobina chili, łyżeczka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki
1 cebula
2- 3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku.

Przygotowanie;
Groch należy wypłukać a następnie zalać wodą i odstawić na kilka godzin do namoczenia. A najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie około 20 min. po tym czasie uzupełniamy wodę i dodajemy obrane i pokrojone warzywa tj. marchew, pietruszkę i seler. 
Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na oleju i dodajemy do zupy. Na samym końcu dodajemy starty czosnek i doprawiamy zupę do smaku jeśli jest taka potrzeba.


Smacznego!

środa, 4 stycznia 2017

Czekoladowe kluski leniwe na puree jabłkowym.

Dziś zapraszam Was na jaglane kluski leniwe z dodatkiem czekolady...a dodatkowo z musem jabłkowym. Dla mnie pycha... a dla Was?
Zapraszam!


Składniki;
1/3 szklanki  kaszy jaglanej 
2 łyżki nutelli (kremu czekoladowego)
20 dag twarogu półtłustego lub tłustego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 cukier waniliowy
 
4 jabłka
cukier do musu według upodobań
 
Przygotowanie;
Kaszę płuczemy, zalewamy prawie pełną szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę. Po tym czasie szczelnie zamykamy i odstawiamy. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy twaróg, jajka , nutelle i miksuje blenderem na gładką masę. Dosypuję mąkę, cukier i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta formujemy wałeczek i odcinamy nożem małe kluski. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
 
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, wsypujemy cukier i łyżkę wody. Smażymy aż jabłka zaczną się rozpadać. Blenderem miksujemy konfiturę na gładki mus.
 
Na talerzach rozkładamy mus jabłkowy a na nim porcje klusek.


Smacznego!