sobota, 7 stycznia 2017

Warzywna zupa z czarnym oczkiem.

No i mamy zimę! u mnie na termometrze powyżej -20. A u Was jaka temperatura za oknami? w taką pogodę nie ma nic lepszego jak pyszna rozgrzewająca zupa!
Ja jestem za , a Wy?

A podstawowy składnik tej zupy i nie tylko znajdziecie w tym sklepie Skworcu.com.pl


Składniki;
25 dag grochu czarne oczko Skworcu
20 dag wędzonego boczku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4-5 ziemniaków
sól, pieprz, odrobina chili, łyżeczka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki
1 cebula
2- 3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku.

Przygotowanie;
Groch należy wypłukać a następnie zalać wodą i odstawić na kilka godzin do namoczenia. A najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie około 20 min. po tym czasie uzupełniamy wodę i dodajemy obrane i pokrojone warzywa tj. marchew, pietruszkę i seler. 
Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na oleju i dodajemy do zupy. Na samym końcu dodajemy starty czosnek i doprawiamy zupę do smaku jeśli jest taka potrzeba.


Smacznego!

1 komentarz: