Halloween!
No cóż tu można dodać...
Moją propozycję zna już pewnie większość z Was, jednak ja te paluchy piekłam po raz pierwszy. Danego święta nie obchodzę i niezbyt mi się ono podoba, ale wiem ,że wiele osób świetnie się bawi tego dnia. Jeśli ktoś ma ochotę no to czemu nie - bawcie się! ;-)
A te paluchy może zagoszczą na Waszych stołach ?! jeszcze zdążycie je przygotować ;-)
Składniki;
20 dag masła lub margaryny
2.5 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyzeczka soli
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo;
garść obranych migdałów
Wszystkie składniki posiekać ze sobą i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godz.
Blache wyłożyć papierem do pieczenia. Migdały jeśli mamy ze skórką obieramy. Aby zrobić to łatwo i szybko migdały należy zalać wrzątkiem i odstawić na pare minut. Następnie odcedzić a skórki zejdą ekspresowo.
Ciasto wyjąć z lodówki podzielić je na małe kawałki i rolować je w wałeczki tak jak na kopytka. Następnie pociąć na paski długości palców i uformować je w ich kształt. Nożem ponacinać tu i ówdzie a w cieńszy koniec wcisnąć migdał.
Paluchy ułożyć w formie i włożyc jeszcze na kilka minut do lodówki. ( aby podczas pieczenia za bardzo nam się nie rozlały ) Foremke włożyć do nagrzanego piekarnika do 190- 200 C i piec około 15- 20 min. Do czasu aż lekko się zezłocą.
I to by było na tyle ;-)
A tu przed pieczeniem.
Co by tu życzyć ... smacznego? ;-)
No cóż tu można dodać...
Moją propozycję zna już pewnie większość z Was, jednak ja te paluchy piekłam po raz pierwszy. Danego święta nie obchodzę i niezbyt mi się ono podoba, ale wiem ,że wiele osób świetnie się bawi tego dnia. Jeśli ktoś ma ochotę no to czemu nie - bawcie się! ;-)
A te paluchy może zagoszczą na Waszych stołach ?! jeszcze zdążycie je przygotować ;-)
Składniki;
20 dag masła lub margaryny
2.5 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyzeczka soli
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo;
garść obranych migdałów
Wszystkie składniki posiekać ze sobą i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godz.
Blache wyłożyć papierem do pieczenia. Migdały jeśli mamy ze skórką obieramy. Aby zrobić to łatwo i szybko migdały należy zalać wrzątkiem i odstawić na pare minut. Następnie odcedzić a skórki zejdą ekspresowo.
Ciasto wyjąć z lodówki podzielić je na małe kawałki i rolować je w wałeczki tak jak na kopytka. Następnie pociąć na paski długości palców i uformować je w ich kształt. Nożem ponacinać tu i ówdzie a w cieńszy koniec wcisnąć migdał.
Paluchy ułożyć w formie i włożyc jeszcze na kilka minut do lodówki. ( aby podczas pieczenia za bardzo nam się nie rozlały ) Foremke włożyć do nagrzanego piekarnika do 190- 200 C i piec około 15- 20 min. Do czasu aż lekko się zezłocą.
I to by było na tyle ;-)
A tu przed pieczeniem.
Co by tu życzyć ... smacznego? ;-)