października 26, 2015

Mini marchewki karmelizowane.

Mini marchewki to moje całkiem świeże odkrycie. Córka chętnie zjada wszystkie warzywa więc nie muszę jej jakoś specjalnie zachęcać do tego aby zjadała np. marchewkę.  A uważam, ze takie małe cudeńka są bardzo chętnie zjadane przez dzieci.
Marchewkę na słodko lubimy więc takie marchewki do obiadu to fajna sprawa.
Kto nie jadł - spróbujcie!


Składniki;
ok 25 dag mini marchewek ( lub duże pokrojone w słupki)
2 łyżki masła
odrobina soli
pieprz
odrobina imbiru w proszku
natka pietruszki
łyżka cukru lub miodu


Marchewkę obieramy (mini marchewkę należy "ostrugać" ponieważ każdy kawałek marchewki jest bardzo cenny ;-)) Zalewamy wodą do której dodajemy odrobine soli i gotujemy do miękkości około 15 - 20 min. Wszystko zależy od wielkości marchewek. Jednak staramy się aby marchewki nie były rozgotowane a lekko chrupiące.
Odcedzamy i wrzucamy na patelnie. Wkładamy masło i cukier, doprawiamy przyprawami. Chwile smażymy odwracając na każdą stronę aby marchewki dokładnie pokryły się słodkim masłem. Na końcu posypujemy natką pietruszki. (natkę możemy pominąć )
Tak przygotowaną marchewkę podajemy na ciepło do obiadu lub samodzielną przekąskę.





Smacznego!

4 komentarze:

  1. kiedyś robiłam podobne, pyszne są;)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dzisiaj robiłam :)
    Cała rodzinka się zajadała :)
    Przepis super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy marchewki karmelizowane. Witaminy i wspaniały smak, głównie podaję do dań mięsnych z sosem.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger