Lato to ogrom świeżych warzyw, że też nie mamy go przez cały rok... Więc z tych wszystkich wspaniałych darów postanowiłam ugotować leczo. To węgierska potrawa znana także w Polsce. Podstawowymi składnikami są świeże pomidory i papryka a reszta jak to zwykle bywa co dom to inny składnik. Więc dziś zapraszam Was na leczo z mojego domu...
Składniki;
4 pomidory
1 mała cukinia
3 cebule
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
20 dag pieczarek
3-4 parówki
2 łyżki przecieru pomidorowego
pół łyżeczki bazylii Skworcu
2 łyżki masła klarowanego Skworcu
pół łyżeczki papryki słodkiej Skworcu
odrobina cukru dla przełamania smaku może być trzcinowy Skworcu
Przygotowanie;
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Cebule obrać i pokroić w piórka, parówki pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę oraz parówki, podsmażyć aż cebula zmięknie a parówki lekko się zarumienią. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, również dodać do warzyw. Paprykę oczyścić, pokroić i także dodać do pozostałych warzyw. Warzywa co jakiś czas mieszać aby się nie przypaliły. Jeśli jest taka potrzeba to dolewamy odrobine wody. Kiedy warzywa są już prawie miękkie dorzucamy pokrojoną cukinię. Dokładamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku. Możemy posypać koperkiem.
Smacznego!