Kto z Was nie lubi domowej, pachnącej, mięciutkiej a dodatkowo z ulubionymi owocami drożdżówki?! ja jestem chętna na kawałek zawsze!
Dziś proponuje drożdżówkę z owocami lata a dodatkowo upiekłam ją w pięknych kolorowych foremkach od Alfatec. Foremki są jednorazowe, ciasto upieczone w nich bez problemu zabieramy na piknik lub wręczamy je w prezencie nie martwiąc się czy nasza foremka aluminiowa wróci do nas czy też nie. Foremki o nazwie Plumpy dostępne są w sklepie internetowym w wielu rozmiarach a także kolorach. Więc możecie wybierać i przebierać aż traficie na odpowiednią.
Składniki;
Dziś proponuje drożdżówkę z owocami lata a dodatkowo upiekłam ją w pięknych kolorowych foremkach od Alfatec. Foremki są jednorazowe, ciasto upieczone w nich bez problemu zabieramy na piknik lub wręczamy je w prezencie nie martwiąc się czy nasza foremka aluminiowa wróci do nas czy też nie. Foremki o nazwie Plumpy dostępne są w sklepie internetowym w wielu rozmiarach a także kolorach. Więc możecie wybierać i przebierać aż traficie na odpowiednią.
Składniki;
60 dag mąki pszennej
1 szkl. ciepłego mleka
20g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
7 dag rozpuszczonego masła
Kruszonka;
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka twardego masła
Dodatkowo;
ok. 20 dag malin
ok. 10 dag truskawek
3-4 morele
Foremki PLUMPY od ALFATEC
Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajko a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na pół. Układamy w foremkach Alfatec. Po wierzchu ciasta układamy owoce, wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie posypujemy kruszonką, Aby ją przygotować wszystkie składniki rozdrabniamy palcami do konsystencji mokrego piasku.
Pieczemy w temp. 180C około 40min. Ale należy co jakiś czas sprawdzać ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.
Ps. Foremki jak najbardziej są trwałe i mimo iż ciasto rośnie one nadal utrzymują je w środku. Nie ma potrzeby ich natłuszczać, ciasto się nie przykleja.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz