Dziś tak na szybko ale bardzo smacznie. Uwielbiam takie ciasteczka na jeden kęs, a te właśnie takie są. Marmolada czy dżem - dowolny, wszystko zależy od naszych upodobań... To co, pieczemy?!
Składniki;
30 dag mąki pszennej
2 jajka
10 dag cukru
20 dag miękkiego masła
5 dag posiekanych migdałów Skworcu
dżem malinowy Skworcu
szczypta soli cytrynowej Skworcu
Przygotowanie;
Mąkę przesiać na stolnice, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodać cukier, sól i kawałki masła. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około pół godz. w lodówce.
Migdały obrać a następnie posiekać. Z ciasta urywać małe porcje. Formować kulki, lekko je spłaszczyć a w środku palcem zrobić mały dołeczek, (tak jak kluski śląskie) ułożyć na blaszce. Posmarować całe ciastko rozmąconym białkiem. Do środka włożyć dżem (można workiem cukierniczym z wąską końcówką) a na około, ciastka obsypać posiekanymi migdałami. Piec około 15- 20 min w temp. 180C.
Smacznego!
Składniki;
30 dag mąki pszennej
2 jajka
10 dag cukru
20 dag miękkiego masła
5 dag posiekanych migdałów Skworcu
dżem malinowy Skworcu
szczypta soli cytrynowej Skworcu
Mąkę przesiać na stolnice, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodać cukier, sól i kawałki masła. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około pół godz. w lodówce.
Migdały obrać a następnie posiekać. Z ciasta urywać małe porcje. Formować kulki, lekko je spłaszczyć a w środku palcem zrobić mały dołeczek, (tak jak kluski śląskie) ułożyć na blaszce. Posmarować całe ciastko rozmąconym białkiem. Do środka włożyć dżem (można workiem cukierniczym z wąską końcówką) a na około, ciastka obsypać posiekanymi migdałami. Piec około 15- 20 min w temp. 180C.