października 31, 2021
Śniadaniowe bułeczki dyniowe.
października 29, 2021
Jajka nadziewane farszem chrzanowym. Propozycja na halloween.
Kolejna halloweenowa inspiracja...
5 jajek
2 łyżki chrzanu
1 łyżka majonezu
2 łyżki kremowego serka chrzanowego ( do kanapek)
sól, pieprz do smaku
czarne oliwki
Przygotowanie;
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na pół, wydrążamy żółtko. Wrzucam je do miski, dodajemy chrzan, majonez, serek i doprawiamy do smaku. Blendujemy na gładki mus. Przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy wgłębienia po żółtkach. Z oliwek robimy pająki. Układamy na jajkach.
października 28, 2021
Ciasto z jagodami idealne na halloween.
Tym razem słodka propozycja dla twardzieli! ale nie tylko bo przecież zawsze możesz jeść z zamkniętymi oczami!
Zapraszam!
października 26, 2021
Ogród na cztery pory roku - recenzja książki, a także przepis na Galette z owocami jesieni.
Ogród na cztery pory roku to świetna książka dla osób które uwielbiają prace w swoim ogrodzie i na działce. Sebastian Kulis zna się na tym świetnie, od lat zajmuje się prowadzeniem kanałów w social mediach w których zdradza swoje wszystkie roślinne porady. To jego debiutancka książka i powiem, że wyszło świetnie.
Podzielona jest ona na 12 miesięcy. Na początku jak w każdej książce mamy wstęp czyli ogólne informacje o tym co znajdziemy w tej publikacji następnie porady jak przygotować podłoże do wysiewu czy sadzenia drzew i roślin. Bo działka to nie tylko marchewka i ogórki ale wiele więcej znanych warzyw, kwiatów i krzewów. A z tą książką wszystkie będą rosły jak szalone.
października 25, 2021
Zapiekana owsianka z bakaliami i jabłkiem.
Dziś mam coś dla wielbicieli owsianek. To pyszny deser który idealnie zastąpi porcje ciasta. Zapiekankę z owsianki możemy jeść na ciepło i moim zdaniem tak smakuje najlepiej ale też na zimno, jak kto woli!
Zapraszam!
października 23, 2021
Parówki mumie. Przekąska na halloween.
Halloween już całkiem blisko. wielu z was obchodzi to święto w domu więc to dla Was jest ta propozycja. Znana ale warta przypomnienia.
Zapraszam!
Składniki;
1 opakowanie ciasta francuskiego
parówki ok 8 sztuk
majonez
czarna oliwki na oczy
zioła do obsypania parówek ( bazylia, słodka papryka, majeranek)
2 łyżki oliwy
jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie;
Ciasto wyjąć z lodówki. Parówki posmarować olejem, następnie obsypać ulubionymi ziołami. Ciasto pokroić na cienkie paseczki o grubości około 1,5 cm. Każdą parówkę owinąć na około ciastem, zostawiając przerwy. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć do blachy wyłożonej papierem. Piec do czasu zrumienienia ciasta. Po lekkim przestudzeniu zrobić oczy z majonezu i kawałków czarnej oliwki.
Podawać z ulubionym sosem.
Smacznego!
października 22, 2021
"Wróć przed zmrokiem" Riley Sager - kilka słów o książce.
Maggie jako dorosła kobieta nie pamięta nic z rzeczy o których pisał jej ojciec. Uważa, że książka to jedynie fikcja literacka którą napisał dla potrzeb finansowych i nie ma mowy o żadnych duchach. Kobieta prosiła o wyjawienie prawdy. Chciała wiedzieć co tak naprawdę działo się w tym domu, jednak ojciec nie pisnął słowa.
października 21, 2021
Drożdżowe racuchy z dynią.
października 20, 2021
Pappardelle z kremowym dyniowym sosem oraz kilka słów o książce "Pastaman" - Mateo Zielonka.
Kiedy opanujemy podstawy, osiągniemy wiedze i umiejętności które pozwolą na wykonanie makaronu w paski albo w kropki, czerwonego albo zielonego a nawet czarnego. Niemożliwe? z tą książką wszystko jest możliwe!
października 11, 2021
Italia dla zielonych, Alicja Rokicka - kilka słów o książce. A także przepis na sardyńskie culurgiones.
Dziś zapraszam Was do Włoch! Tych innych, różniących się nieco od tych z katalogów biur podróży. Tych widzianych oczami blogerki kulinarnej, autorki bloga Wegan Nerd a mianowicie Alicji Rokickiej.
Książka podzielona jest na 9 rozdziałów. Są to opowieści o podróżach, szczególnie do Wenecji. Opowieści o smakach i daniach. Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie i wbrew pozorom bardzo roślinna. Wszak to region bardzo ciepły, więc mamy w czym wybierać na targach i placach.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie przygotowała na szybko jakiegoś dania na widok którego zrobiłam się głodna!