Dziś mam dla Was ekspresowe muffiny z jagodami. To takie smakołyki dla niespodziewanych gości. Pół godziny i gotowe. Oczywiście jagody można zastąpić innymi sezonowymi owocami. To co, przekonałam Was do ich upieczenia?!
Składniki;
10 dag płatków owsianych
200 ml mleka
20 dag mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
200 ml oleju
ok 20 dag jagód (mogą być mrożone)
Dodatkowo;
papiloty Alfatec
Przygotowanie;
Mleko i płatki owsiane należy przełożyć do miski i odstawić na chwilę. Składniki suche przełożyć do drugiej miski a mokre czyli olej, jajka i dodatkowo cukry do kolejnej miski. Jajka roztrzepać dokładnie a następnie składniki z trzech misek połączyć ze sobą i wymieszać, jednak jedynie do połączenia składników i nie robimy tego mikserem a łyżką! Formę na muffiny wykładamy papilotami, napełniamy je do 3/4 wysokości ciastem a po wierzchu posypujemy jagodami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170C około 20-25 min.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Muffiny podałam na tacce ZEN ALFATEC.
Do formy użyłam papilotów od firmy Alfatec.
W sklepie internetowym znajdziecie ogromny wybór papilotek w różnych rozmiarach jak i fakturach. Ja w takim sklepie czuję się jak dziecko w sklepie ze słodyczami! Naprawdę ciężko się zdecydować na te jedyne, chce się je mieć wszystkie!
Zresztą zobaczcie sami jakie cuda!
Smacznego!
10 dag płatków owsianych
200 ml mleka
20 dag mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
200 ml oleju
ok 20 dag jagód (mogą być mrożone)
Dodatkowo;
papiloty Alfatec
Przygotowanie;
Mleko i płatki owsiane należy przełożyć do miski i odstawić na chwilę. Składniki suche przełożyć do drugiej miski a mokre czyli olej, jajka i dodatkowo cukry do kolejnej miski. Jajka roztrzepać dokładnie a następnie składniki z trzech misek połączyć ze sobą i wymieszać, jednak jedynie do połączenia składników i nie robimy tego mikserem a łyżką! Formę na muffiny wykładamy papilotami, napełniamy je do 3/4 wysokości ciastem a po wierzchu posypujemy jagodami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170C około 20-25 min.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Muffiny podałam na tacce ZEN ALFATEC.
Do formy użyłam papilotów od firmy Alfatec.
W sklepie internetowym znajdziecie ogromny wybór papilotek w różnych rozmiarach jak i fakturach. Ja w takim sklepie czuję się jak dziecko w sklepie ze słodyczami! Naprawdę ciężko się zdecydować na te jedyne, chce się je mieć wszystkie!
Zresztą zobaczcie sami jakie cuda!
Smacznego!