Dziś kolejna propozycja z serem Mońki! Tym razem wykorzystałam ser podlaski, równie smaczny jak morski! ;-)
Zapraszam!
Przepis bierze udział w konkursie dla blogerów MSM Mońki.
Składniki;
2 średnie cukinie
kilka plastrów sera żółtego Mońki
8 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki komosy ryżowej (quinoa)
sól, pieprz, majeranek, przyprawa uniwersalna - do smaku
2 - 3 łyżki masła
koperek posiekany
Przygotowanie;
Komosę opłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Cukinię umyć i przekroić na pół, wydrążyć łyżką środek, tak aby nie uszkodzić skórki.
Cebulę obrać i posiekać a następnie zeszklić na maśle. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do cebuli, wydrążony środek cukinii także posiekać i dorzucić na patelnie. Smażymy do momentu aż cała woda wyparuje. Pod koniec dodajemy starty czosnek, dodajemy komosę i doprawiamy przyprawami do smaku. W formie do zapiekania układamy łódeczki cukiniowe. Na dno każdej wykładamy porwane plastry sera a na niego wykładamy farsz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 min. Kilka minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy paski sera żółtego. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Możemy też polać ketchupem lub innym sosem.
Smacznego!
Zapraszam!
Przepis bierze udział w konkursie dla blogerów MSM Mońki.
Składniki;
2 średnie cukinie
kilka plastrów sera żółtego Mońki
8 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki komosy ryżowej (quinoa)
sól, pieprz, majeranek, przyprawa uniwersalna - do smaku
2 - 3 łyżki masła
koperek posiekany
Przygotowanie;
Komosę opłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Cukinię umyć i przekroić na pół, wydrążyć łyżką środek, tak aby nie uszkodzić skórki.
Cebulę obrać i posiekać a następnie zeszklić na maśle. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do cebuli, wydrążony środek cukinii także posiekać i dorzucić na patelnie. Smażymy do momentu aż cała woda wyparuje. Pod koniec dodajemy starty czosnek, dodajemy komosę i doprawiamy przyprawami do smaku. W formie do zapiekania układamy łódeczki cukiniowe. Na dno każdej wykładamy porwane plastry sera a na niego wykładamy farsz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 min. Kilka minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy paski sera żółtego. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Możemy też polać ketchupem lub innym sosem.
Smacznego!