Kolejny weekend przed nami, jak ten czas leci... Czy też macie wrażenie, że za szybko?!
Tak czy inaczej, jeść coś trzeba, bez deseru też nie zawsze da się obejść więc dziś zapraszam na pyszną tarte z brzoskwiniami, z obłędnym nadzieniem budyniowym... pycha!
Tak czy inaczej, jeść coś trzeba, bez deseru też nie zawsze da się obejść więc dziś zapraszam na pyszną tarte z brzoskwiniami, z obłędnym nadzieniem budyniowym... pycha!
Składniki na spód;
20 dag mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich
10 dag masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie;
3- 4 brzoskwinie
300 ml mleka
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy do miski, orzechy mielimy, także dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około 1 godz.
Brzoskwinie jeśli z puszki odcedzamy i kroimy w plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry. Ciastem po schłodzeniu wylepiamy dno formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (wcześniej pomiętym) który mocno dociskamy i wykładamy obciążniki ( fasola czy inne specjalne kulki). Pieczemy około 20 min w 180C. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze 5 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Budyń, mleko, żółtka, jajko i cukier miksujemy razem. (jeśli budyń jest słodzony to zmniejszamy ilość cukru z przepisu)
Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy brzoskwinie pokrojone w plastry, następnie wylewamy resztę masy waniliowej.
Pieczemy w temperaturze 160°C- 170C przez 25-30 minut.
Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy brzoskwinie pokrojone w plastry, następnie wylewamy resztę masy waniliowej.
Pieczemy w temperaturze 160°C- 170C przez 25-30 minut.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Dziękuję ;-) a na bloga zajrzę nie raz!
Usuń