czerwca 14, 2016

Udziec z kurczaka w sosie szczawiowym.

Kolejna propozycja obiadowa. Drób w moim domu jest bardzo często, a w Waszym?
Zapraszam!


Składniki;
1 kg udźca z kurczaka
2 marchewki
2 garście świeżego szczawiu
2 łyżki masła
do smaku pieprz, sól, przyprawa uniwersalna
pół łyżki mąki
 
 
Przygotowanie;
Mięso umyć a następnie osuszyć, na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i układać udźce. Zrumienić z każdej strony a następnie podlać niewielką ilością wody. Dodać pokrojoną marchewkę i dusić do miękkości co jakiś czas podlewając wodą.
Szczaw przebrać, opłukać, odciąć ogonki  a następnie posiekać same liście. Na drugiej patelni rozpuścić 2 łyżkę masła i wrzucić szczaw. Dusić aż wyparuje cała woda. Kiedy mięso jest już miękkie, uzupełniamy wodę, doprawiamy sos do smaku. Dodajemy uduszony szczaw. Jeśli chcemy większą ilość sosu, dolewamy więcej wody i delikatnie zagęszczamy go mąką. Mąkę mieszamy w wodzie i dolewamy do sosu. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba i podajemy z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami.


 Smacznego!

2 komentarze:

  1. U mnie kurczak też króluje w menu. Podoba mi się ten pomysł na obiad, jest bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Taki kulinarny eksperyment ale całkiem smaczny ;-)

      Usuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger