Chyba nie ma osoby która nie wiedziała by kim jest Pani Katarzyna Dowbor.
Pani skończyła 60 lat, to moment jak twierdzi który skłania do refleksji , zastanowienia się co przez te lata zrobiła, co przeżyła. Postanowiła podzielić się ze światem tym wszystkim w swojej książce - Apetyt na życie.
Pani Katarzyna swoją książkę podzieliła 6 działów.
1. Dom...
W tym dziale przeczytamy o tym gdzie urodziła i wychowała się Pani Kasia, o tym kogo podziwiała i co uwielbiała. Czego nauczyła się od rodziców i co wyniosła z domu. Przeczytamy także o tym jak kompletować meble i jak urządzać dom. Aby wszystko do siebie pasowało bądź też nie. Bo przecież każdy ma swój styl.
2,Kuchnia.
To dział bardzo mi bliski. Tam Pani Kasia zamieściła swoje rodzinne przepisy na dania. Podpowiada jak zorganizować przyjęcie w ogrodzie, czy też w mieszkaniu. Co przygotować do jedzenia, jak podać itd. Opowiada o smakach przywiezionych z różnych części świata. W dzieciństwie Pani Kasi półki sklepowe świeciły pustaki, o ty też przeczytamy...
3. Ogród...
Tutaj opowiada o swoim pierwszym ogrodzie a także o kolejnym. O swoich dziecięcych marzeniach, o tym jak zorganizować pracę w ogrodzie... o tym aby jeśli nie mamy ogrodu, jak najczęściej dzieci zabierać n wieś.
Każdy dział zawiera wykaz rad Pani Kasi które warto zapamiętać a także patenty które można wykorzystać w codziennym życiu.
Więcej nie będę zdradzać, ale powiem, że przeczytamy jeszcze między innymi dużo ciekawostek z życia zawodowego, prywatnego czy rodzinnego autorki, a także o swoich pasjach, podróżach i wiele, wiele więcej. Większość z Was wie , ze największą pasją Pani Katarzyny są konie...
Autorka apeluje do nas kobiet aby zawsze znaleźć czas na pasje i na to co lubimy czy kochamy.
Pani Kasia w swojej książce umieściła przepis na ciasto drożdżowe które w zasadzie robi się samo
Pomyślałam, spróbuje.. i wiecie co? znikło w zastraszająco szybki tempie.
Ciasto drożdżowe które robi się samo.
Składniki;
15 g drożdży
szklanka cukru kryształu
4 łyżeczki cukru waniliowego
5 jajek ( rozmąconych w miseczce)
3/4 szklanki oleju
1 szkl. mleka
4 1/2 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
ok. 2 szklanki jagód ( mogą być mrożone)
Kruszonka;
1/4 kostki masła
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. maki
Przygotowanie;
Wszystkie składniki wsypujemy w kolejności jak podałam do miski. Na dno rozkruszone drożdże, potem cukier itd...
Składników absolutnie nie mieszamy ze sobą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na całą noc. Najlepiej zrobić je wieczorem. Rano ciasto należy wyrobić mikserem na gładką masę. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wierzchu rozsypujemy jagody a na nie kruszonkę. (Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą tworząc mokry piasek. )
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180C około 40 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem jeśli suche zostawiamy jeszcze w piecu na około 10 min w temp, 150C. przy otwartym piekarniku. Dzięki temu ciasto nie opadnie.
Prawda, że proste i szybkie? Jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. W oryginale zamiast jagód były rodzynki wmieszane w ciasto.
Książka świetna, gratka dla fanów Pani Kasi, ale nie tylko. Dowiemy się wielu ciekawych rzeczy o życiu, pracy, rodzinie...a dodatkowo będziemy mądrzejsi o doświadczenia Pani Kasi...
Polecam!
Tytuł; Apetyt na życie
Autor; Katarzyna Dowbor
Wydawnictwo; Buchmann
Oprawa; Twarda
Rok wydania; 2019