maja 19, 2019

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką.

Sezon na rabarbar czas Start! 
Dziś szybkie i bardzo smaczne ciasto jogurtowe, do  tego rabarbar przywieziony z ogrodu mamy. Około 15 minut pracy, może nawet mniej, potem czas oczekiwania i mega pyszny deser do kawy!
Polecam!


Składniki;
250 ml naturalnego jogurtu
3 jajka
150 ml oleju
2 łyżeczki skórki cytrynowej Skworcu
3/4 szkl. cukru trzcinowego Skworcu
2 szkl. mąki pszennej 
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu

1łyżka kakao Skworcu
ok 50 dag rabarbaru
4 łyżki płatków migdałowych Skworcu
 
kruszonka;
1/4 szkl cukru
40 g masła
pół szklanki mąki pszennej
 
Przygotowanie;
Do miski wlewamy olej, dodajemy jajka i jogurt. Wszystko mieszamy, porcjami dodajemy suche składniki. Mieszamy łyżką. Następnie z ciasta odlewamy 1/3 i do tej mniejszej części dodajemy kakao, jeśli ciasto jest za gęste dodajemy łyżkę jogurtu lub mleka. Mieszamy.
Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem. Na dno wylewamy połowę jasnego ciasta, na nie wykładamy kleksy ciasta ciemnego. Rabarbar myjemy, odsączamy i kroimy w kostkę. Wysypujemy na ciasto ciemne. Posypujemy płatkami migdałowymi. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałe ciasto jasne. Nie będzie go za dużo więc możemy kłaść go punktowo. 
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą, tworząc mokry piasek. Posypujemy po wierzchu ciasta.
Wstawiamy do piekarnika do temp. 180 - 175C i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Około 35- 40 min. 
Po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger