Dzisiaj taka szybka propozycja wielkanocna. Mini babeczki z kokosowym wnętrzem i pysznym waniliowym kremem. Bardzo szybkie w wykonaniu a jak efektownie się prezentują. Uwierzcie, na jednej się nie skończy.
Składniki na babeczki (12 sztuk)
30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
150 ml gazowanej wody mineralnej
100 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski wlewamy olej, wodę i dodajemy jajka i cukry. Mieszamy widelcem do rozbicia jajek. Następnie dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Mieszamy tylko chwilę aby składniki się dobrze połączyły. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180C około 30 minut.
Nadzienie:
12 sztuk wafelków kokosowych
5-6 łyżek serka mascarpone
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Wafelki drobno kroimy i mieszamy z serem mascarpone. Jeśli ser jest bardzo sztywny dolewamy odrobinę mleka. Nie dodaje cukru, gdyż wafelki są słodkie, ale jeśli ktoś ma ochotę możemy dosłodzić cukrem pudrem.
Babeczki po ostudzeniu wydrążamy. Tak aby do środka weszły co najmniej 2 łyżeczki nadzienia. Napełniamy babeczki.
Składniki na krem:
25 dag serka mascarpone
250 ml mocno schłodzonej śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie kremu:
Do miski przekładamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach aż masa będzie sztywna. Jednocześnie uważamy aby za długo nie ubijać bo wyjdzie masło...
Masę przekładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Dekorujemy babeczki a potem tylko słodkie mini jajeczka i pyszny deser na wielkanocny stół gotowy!