października 25, 2021

Zapiekana owsianka z bakaliami i jabłkiem.

 Dziś mam coś dla wielbicieli owsianek. To pyszny deser który idealnie zastąpi porcje ciasta. Zapiekankę z owsianki możemy jeść na ciepło i moim zdaniem tak smakuje najlepiej ale też na zimno, jak kto woli!

Zapraszam!


Składniki;
15 dag płatków owsianych od Kupiec
350 ml soku jabłkowego
1 garść rodzynków
kilka suszonych daktyli
garść orzechów nerkowca
1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu

Do podania;
jogurt naturalny
jabłko

Przygotowanie;
Do miski wrzucamy płatki owsiane, rodzynki, pokrojone daktyle, orzechy, cynamon i starte jabłko. Następnie wlewamy sok i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut aby owsianka dobrze nasiąkła. Jeśli masz potrzebę można dosłodzić, ale uważam ,ze słodycz z daktyli wystarczy. Można  dosłodzić miodem. Wszystko przelewamy do formy, moja jest o pojemności pół litra. Wygładzamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około pół godziny. Kiedy owsianka będzie lekko przyrumieniona i zacznie delikatnie odchodzić od brzegu jest już gotowa. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia a następnie podajemy z łyżką jogurtu i świeżym jabłkiem.




Smacznego! 

1 komentarz:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger