poniedziałek, 26 października 2015

Mini marchewki karmelizowane.

Mini marchewki to moje całkiem świeże odkrycie. Córka chętnie zjada wszystkie warzywa więc nie muszę jej jakoś specjalnie zachęcać do tego aby zjadała np. marchewkę.  A uważam, ze takie małe cudeńka są bardzo chętnie zjadane przez dzieci.
Marchewkę na słodko lubimy więc takie marchewki do obiadu to fajna sprawa.
Kto nie jadł - spróbujcie!


Składniki;
ok 25 dag mini marchewek ( lub duże pokrojone w słupki)
2 łyżki masła
odrobina soli
pieprz
odrobina imbiru w proszku
natka pietruszki
łyżka cukru lub miodu


Marchewkę obieramy (mini marchewkę należy "ostrugać" ponieważ każdy kawałek marchewki jest bardzo cenny ;-)) Zalewamy wodą do której dodajemy odrobine soli i gotujemy do miękkości około 15 - 20 min. Wszystko zależy od wielkości marchewek. Jednak staramy się aby marchewki nie były rozgotowane a lekko chrupiące.
Odcedzamy i wrzucamy na patelnie. Wkładamy masło i cukier, doprawiamy przyprawami. Chwile smażymy odwracając na każdą stronę aby marchewki dokładnie pokryły się słodkim masłem. Na końcu posypujemy natką pietruszki. (natkę możemy pominąć )
Tak przygotowaną marchewkę podajemy na ciepło do obiadu lub samodzielną przekąskę.





Smacznego!

4 komentarze:

  1. kiedyś robiłam podobne, pyszne są;)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dzisiaj robiłam :)
    Cała rodzinka się zajadała :)
    Przepis super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy marchewki karmelizowane. Witaminy i wspaniały smak, głównie podaję do dań mięsnych z sosem.

    OdpowiedzUsuń