Racuchy, naleśniki i inne mączne cuda mogłabym jeść prawie codziennie. Gorzej z tymi wszystkimi dodatkowymi kaloriami, ale na wszystko jest rada.
Dziś zapraszam Was na racuchy z malinami. Wyszły pysznie!
Składniki;
2 szklanki mąki pszennej lub fariny Skworcu
1 szkl. wody niskozmineralizowanej
3 łyżki trzcinowego cukru Skworcu
1 jajko
1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
kilka kropel aromatu waniliowego Skworcu
1 szklanka malin
Dodatkowo;
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
maliny do podania
Przygotowanie;
W misce miksujemy ze sobą wszystkie składniki przez kilka sekund. Pod koniec wsypać maliny (kilka zostawić do dekoracji) i delikatnie wymieszać łyżką.
Następnie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć na rumiano z każdej strony.
Przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem i przyozdobić miętą i malinami.
Smacznego!
Często robię takie placuszki z jabłkami, super na śniadanie
OdpowiedzUsuń