grudnia 11, 2016

Pieczona karkówka z cząbrem i sosem sojowym.

Dziś dzielę się z Wami pysznym mięsem! Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno !kanapka z plasterkiem tej pieczonej karkówki ...pycha!



Składniki;
1 kilogram karkówki wieprzowej
kilka ząbków czosnku
2 łyżki suszonego cząbru Skworcu
pół łyżki suszonego rozmarynu Skworcu
1.5 łyżki soli
ok 1/3 szkl. sosu sojowego
1 szkl. wody
2 łyżki oleju
Przygotowanie;
Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej długości mięsa nożem robimy delikatne nacięcia, takie aby zmieścić w nie plasterki czosnku. Mięso nacieramy dokładnie solą, następnie spryskujemy je olejem z każdej strony.
W miseczce mieszamy ze sobą cząber, rozmaryn , ok, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo czerwonej papryki. W powstałej mieszance dokładnie obtaczamy mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc.
Po kilku godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę wymieszaną z sosem sojowym.
Pieczemy w 190C- 200C około 1,5 godz. Co jakiś czas mięso należy przekręcać i polewać sosem z brytfanny. Jeśli cały płyn wyparuje, należy dolewać wody podczas pieczenia.
Mięso studzimy i kroimy w plastry.


Smacznego!

Po więcej aromatycznych przypraw zapraszam do sklepu Skworcu.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger