września 16, 2016

Cukiniowe mini lazanie.

A ja znów się uparłam na cukinię! po prostu uwielbiam to warzywo, można przygotować go na wiele sposobów i to jest w nim najfajniejsze!
Dziś naprawdę bardzo smacznie!


Składniki;
2 małe  cukinie (młoda aby nie posiadała gniazda nasiennego i aby skórka była miękka)
2- 3  jajka
pół szkl. mąki
kilka łyżek oleju
ok. 20 dag  szynki w plastrach
2 duże oscypki lub inny ser żółty
sól, pieprz, bazylia, cukier do smaku
2 szkl. passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
kilka czarnych oliwek

Przygotowanie;
Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości ok 1 cm. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich sól, pieprz i bazylie. Każdy krążek cukinii panierujemy w jajku a następnie w mące i smażymy z każdej strony aż się zrumieni. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, dodajemy przeciśnięty czosnek , pokrojone oliwki, bazylie, odrobinę cukru , a także soli i pieprzu jeśli jest taka potrzeba. Chwile gotujemy. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Kładziemy jeden krążek cukinii na niej plaster szynki, plaster sera i przykrywamy plastrem cukinii. I tak jeden obok drugiego. Jeśli naczynie już zapełniło się a cukinii jeszcze nam zostało, możemy wieżyczki zrobić kilkuwarstwowe i ułożyć po 3 krążki cukinii lub więcej. Całość zalewamy passatą i jeśli zostało nam sera możemy posypać po wierzchu. Wkładamy do piekarnika na około 15 - 20 min. do temp. 180C.
Podajemy na ciepło.


 Smacznego!

2 komentarze:

  1. No po prosty pycha!!!!
    Dobrze wygląda,a jeszcze lepiej smakuje!!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na wykorzystanie cukinii - będę musiał wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger