Jesienią i zimą nasze zapotrzebowanie na słodkie jest bardzo duże. Długie wieczory sprzyjają zachciankom, wtedy staram się przygotować coś zdrowego i jak najmniej kalorycznego. Dziś zapraszam na pudding ryżowy, kto lubi takie desery?
Składniki;
5 dag ryżu arborio Kupiec
130 ml wody
szczypta soli
300 ml wody kokosowej
350ml mleka
15 g cukru waniliowego
60 g cukru trzcinowego
Dodatkowo;
50 g mąki kukurydzianej
75 ml mleka
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie;
Ryż zalewamy wodą z odrobiną soli i gotujemy do wyparowania. Następnie wlewamy mleko i wodę kokosową, gotujemy ryż do miękkości. Słodzimy. Gotujemy nadal aż cukier się rozpuści.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z 50 ml mleka. Wlewamy do ryżu. Całość musi zawrzeć i nieco zgęstnieć. Wyłączamy gaz a pudding rozkładamy do 3 kokilek. W garnuszku mieszamy żółtko z mlekiem i cukrem. Powstała płynem smarujemy każdy pudding po wierzchu. Zapiekamy na złoto w piekarniku nagrzanym do 250C lub pod rozgrzanym grillem. W oryginale pudding podaje się na zimno, jednak w związku z panującą pogodą teraz za oknem my zjadamy na ciepło. W obu wersjach smakuje wybornie.
To przepis na pudding turecki, jednak trochę przeze mnie zmodyfikowany...
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz